Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

Jártál már a Szigetközben?  Miért vonz bennünket ennyire ez a földi paradicsomként is emlegetett hely? Élménybeszámoló Kisbodakról.




Kisbodakra érkeztünk és amíg parkolóhelyet keresünk, megosztanék Veled néhány információt, ami talán hasznos lehet.

Tudtad, hogy a Szigetköz Magyarország legnagyobb szigete?

Területe 375 km², kialakulása pedig már 2,5-3 millió évvel ezelőtt kezdődött. Az Ős-Duna hatalmas vízmennyisége a Pannon-tenger medencéjébe ömlött, hordalékát lerakva pedig zátonyok, szigetek alakultak ki. Szerteágazva folytatta útját, s a folyamszabályozás után is megmaradt ez a paradicsomi táj, ahol unatkozni akkor sem fogsz, ha többnapos kirándulást tervezel. 



Hogyan tegyük tartalmasabbá az itt töltött időt?

 Ahogy említettem, az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében valódi földi paradicsomra bukkanhatunk, így akkor is érdemes ide ellátogatnod, ha nem tervezel aktív programokat, egyszerűen csak természetközeli helyre vágysz! 

Amennyiben szeretnéd változatosabbá tenni az itt töltött időt, akkor jöjjön néhány ötlet!

A környező települések között jól kiépített kerékpárút található, így akár két keréken is bejárhatod a környéket, közben gyönyörködhetsz a tájban!


Szeretsz horgászni? Akkor kezdj el pakolni, hiszen horgászhelyek sokaságából választhatsz!

A Szigetköz a vízitúrázók egyik kedvenc helye, ahol nem csak profiknak, de kezdőknek is szerveznek kajak - vagy  kenutúrákat.

Ha ez nem lenne elég, akkor a Mosoni-Dunán  sétahajózáson vehetsz részt, vagy túralovaglásra, sétakocsizásra indulhatsz.

A gyerekeket elviheted Dunaremetére, a Dodó vadfarmra, ahol játszóház, játszótér, állatsimogató teszi élménydússá a kicsik napját. 


Kisbodak

Közben sikerült parkolóhelyet találnunk és ahogy elindulunk felfedezni a környéket, rögtön felfigyelünk egy  érdekességre. Magyarországon ilyen boglyakemencékkel csak Kisbodakon találkozhatunk.


Akinek nem volt kemencéje, itt megsüthette kenyerét.  A XX.század elején még eredeti állapotukban álltak, majd 2015-ben az önkormányzat újraépítette.  

Néhány méter megtétele után egy őrbódé tűnik fel, ami az itt szolgáló katonák ( 1939. ) és a lengyel menekültek emlékhelye.


Közben átvágunk a töltésen, néhány perc séta, majd megérkezünk arra a helyre, amiért Kisbodakra jöttünk. 


Különleges  növény- és állatvilág

A ligeterdők, mocsárrétek, láperdők teljesen elvarázsolják az idelátogatókat. 



A Szigetköz olyan növényfajoknak is otthont ad, amelyekkel Magyarországon máshol nem találkozhatunk természetes körülmények között. 
 A hazai halfajok 80%-a, illetve kétéltűek, védett hüllők is élnek itt. Ha szerencséd van, láthatsz hódot, nyusztot, vidrát...

Bevallom, szúnyogokon kívül egyiket sem sikerült lencsevégre kapnom, de ők legalább megtanítottak videózás közben táncolni. Maradjunk annyiban, hogy ennyi szúnyogot még életemben nem láttam. 10-15 másodperces videókat tudok csak készíteni, azokat is úgy, hogy egyik kezemben a telefon, egy lábon állok, másik kéz és láb a levegőben hadonászik.

Elkeseredésre persze nincs ok, hiszen a Szigetköz 230 madárfajnak ad otthont, illetve  nyújt élőhelyet, így fotós körökben is kedvelt helyszín, s ki tudja, talán Neked sikerül megörökítened egy szép példányt.



Miközben sétálunk tovább, néha bosszankodunk, néha meg nevetünk, hiszen úgy tűnik, a vérszívók elleni csatát elvesztettük. 

Szent Kristóf 

Aztán felfigyelünk egy emlékműre, melyen egy fontos gondolat olvasható:

" Szent Kristóf példájára 
Verj hidat, ne éket,
Emberek, népek,
Ég és Föld közé! "



Itt meg is érkezünk a Szent Kristóf hídhoz, mely az ágrendszer szigeteit és a falut köti össze.



A hídon állva nézem ahogy hömpölyög a víz, hallom, ahogy dübörög. Hatalmas faágat sodor magával úgy, mintha csupán egy fűszál lenne. Az ilyen helyeken megértjük, mit jelent a természettel szembeni alázat


Aztán megfordulok és teljesen más látvány fogad, belefeledkezek a tájba, nyugalom, harmónia...



Miközben átérünk a hídon, már tudjuk, megérte eljönni ide, akkor is ha viszonylag spontán kirándulásról beszélünk. Úgy indultunk, hogy menjünk el a Szigetközbe, legyen mondjuk Kisbodak! Szóval semmi tervezés, semmi szervezés.


 Ha már a környéken kirándultok, Ásványrárót is érdemes útba ejteni. Sőt! Több környező települést is! 

Észre sem vesszük és lassan véget ér a nap, tehát a falu felé vesszük az irányt, ahol az autót hagytuk.. közben kavarognak lelkemben az érzések. Majd jön a felismerés, hogy a csodahelyek valójában bennünk születnek! Hiszen egy törvény sem írja elő, mit nevezhetünk csodahelynek. Mindenkinek mást jelent a szép, a különleges, a magával ragadó, a felemelő, a nyugalmat árasztó, vagy éppen az izgalmas.
Így aztán csodahely mindaz, ami megérinti lelkünket, s helyet kap szívünkben!



Sajnos időnk véges, ezért indulnunk kell.  A Szigetköz viszont  ezernyi csodát rejt, így visszatérünk még!



Szerző:  Szellő Mónika 
Fotók:   Szellő Mónika 

2023.06.04.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért érdemes Vaskeresztest felvenni a bakancslistánkra? - mutatjuk.

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?