Miért érdemes néha vonattal kirándulni? - élménygyűjtés

Bár manapság a legtöbb családban van autó, mellyel gyorsabb és kényelmesebb a kirándulás, mégis érdemes néha vonatra szállni. Ha kíváncsi vagy milyen plusz élményekben lesz részed, tarts velem!


Mindannyiunkban élnek még az emlékek a régi osztálykirándulásokról, családi kiruccanásokról, amikor vonattal utaztunk. Ugye milyen jó volt? Manapság azonban csak bepattanunk az autóba és addig ki sem szállunk, amíg nem találunk egy parkolóhelyet, lehetőleg a célponthoz legközelebb lévőt. Persze ezzel sincs semmi probléma, hiszen időt, energiát spórolunk, de vonattal utazni teljesen más életérzés, tapasztalás, plusz emlékgyűjtés.


Miért érdemes néha vonatra szállni?


Talán mert nem csupán megérkezni, de utazni is élmény! Ahelyett, hogy a vezetésre koncentrálunk, nézelődhetünk az ablakból. Forgalmas utak helyett gyönyörű tájakat láthatunk, kártyázhatunk, lazíthatunk. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek is imádnak vonatozni. Bizonyos esetekben pedig olcsóbb vonattal utazni, mint autóval.


Kell egy kis tervezés!

Ha már eldöntöttük, hogy hova utazunk, érdemes megtervezni a napot, hogy ne érjen bennünket meglepetés, vagy kellemetlenség.

Mielőtt útra kelünk, nézzük meg azt is, mikor indulnak vissza vonatok! Jegyezzünk fel több időpontot arra az esetre, ha lekéssük, vagy a tervezettnél több időt szeretnénk egy-egy településen eltölteni!

Jegyvásárlásnál tájékozódjunk, hogy át kell-e szállnunk valahol!

Amikor összeállítjuk a látnivalók listáját, számoljunk azzal, hogy többet fogunk gyalogolni, mint amikor autóval utazunk! Ez azért fontos, hogy ne érjen bennünket csalódás, amiért esetleg nem jut idő mindenre! 


Így utazzunk kényelmesen!


Ha több órát töltünk vonaton, fontos, hogy kényelmes legyen öltözékünk! Nyáron is legyen nálunk egy pulcsi, ha szükségünk lenne rá a klíma miatt, bár ez csak ritkán fordul elő!

Ne vigyünk felesleges kacatokat! Nyilván egy autós kirándulás során a csomagtartó sokmindent  "elnyel". Viszont ha vonattal utazunk, ahogy említettem, többet fogunk gyalogolni, tehát nekünk kell cipelni a hátizsákot!


Ha nincs jegypénztár

Magyarországon utazgatva, több olyan településen is jártam már, ami felkapott helynek számít, sok szép látnivalóval, jegypénztár viszont nem volt a vasútállomáson. Ebben az esetben sem kell megijednünk, hiszen a vonaton is megvehetjük a jegyet!


Mennyibe kerül vonattal utazni?

Nyilván nem mindegy, hogy egyedül utazunk, gyerekekkel, vagy éppen csoportosan. Életkor alapján is járnak kedvezmények, vagy a nyári hónapokban például a Balaton körül, a Bakony egyes részein napi jeggyel utazhatunk.....Számtalan kedvezmény vehető igénybe. Jegyvásárlás előtt vegyük a fáradtságot és kérdezzünk bátran, mert így akár több ezer forintot is spórolhatunk! 


Néhány tipp!


1.

A vonaton lévő wc-t sok esetben nem szívesen használjuk, de legyünk vele tisztában, hogy kisebb állomásokon nincs mindenhol mosdó! Az pedig kellemetlen és kényelmetlen helyzet, hogy még el sem kezdtük a kirándulást, de rögtön ilyen problémával szembesülünk. Manapság a vonatokon található mosdók tisztántartására is nagyobb figyelmet szentelnek, így érdemes élnünk a lehetőséggel.

2.

A legtöbb vonaton kijelzőn figyelemmel kísérhetjük a soron következő állomásokat és be is mondják melyik település következik. Ennek hiányában, ha bizonytalanok vagyunk, bátran kérdezzük meg a többi utast, vagy a kalauzt, így nem kell azon aggódnunk, hogy nem a megfelelő állomáson szállunk le!

3.

Figyeljünk egymásra! Ha nehéz, vagy nagy táskával utazunk, kérjünk meg valakit, hogy fel -és leszállásnál segítsen! Ugyanígy mi is legyünk előzékenyek másokkal!

4.

Érezzük jól magunkat, de viselkedésünkkel ne zavarjuk a többi utast!

5.

 Ha már elindultunk haza, de az időnkbe belefér, akár félúton is leszállhatunk egy adott településen, ahol egy-két órát elidőzünk. Felkereshetünk látnivalókat, népszerű kirándulóhelyeket, majd folytatjuk tovább utunkat a következő vonattal. Így egy vonatjegy árából több élményben lesz részünk!

6.

Vonattal utazni nem csupán biztonságosabb, mint autóval, de környezetkímélőbb is. Vigyázzunk a Földre, vigyázzunk a természetre!


Bízom benne, hogy kedvet kaptatok egy kis kiránduláshoz, vonatra szálltok és élvezitek az utazás minden pillanatát! 


Szerző: Szellő Mónika

Fotók: Pixabay



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

Miért érdemes Vaskeresztest felvenni a bakancslistánkra? - mutatjuk.

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?