Mit tehetünk a boldogságunkért?

Manapság akár a kínálat, akár a technológia, vagyis a lehetőségek tárháza azt sugallja, hogy  minden okunk megvan a boldogságra. Mégis ez az érzés inkább csak feltételes módban van jelen az életünkben. Mit tehetünk azért, hogy végre boldognak érezzük magunkat?




Olyan világban élünk, ahol minden elérhető. Autó, modern bútorok, szép ruhák, életünket megkönnyítő háztartási gépek, olyan technikai eszközök, melyekkel időt, energiát spórolhatunk. Valamiért mégsem találjuk helyünket az életben.

Vajon mi az oka annak, hogy folyton elégedetlenkedünk, semmit nem értékelünk, mindig jobbra vágyunk? Miért nem tudjuk megélni a boldogságot? Vagy legalábbis csak nagyon ritkán. Miért nem elég önmagában az anyagi bőség?


Az első lépés

Először is fontos lenne tisztázni magunkban, és magunkkal, hogy számunkra mit jelent a boldogság. Mert lehet, hogy ami számomra boldogságot okoz, az számodra semmit nem jelent. 

Szánj egy kis időt önmagadra, figyeld meg az érzéseidet, vágyaidat! Ne azt nézd, hogy a szomszédod, vagy a kollégád miért érzi magát olyan jól a bőrében, mert az az ő boldogsága, nem a tiéd! 

A legtöbben már itt, az első lépésnél elakadnak. Mert könnyű azt mondani, hogy ha sok pénzem lenne, boldog lennék. 

Tegyük fel, valóban nagyon sok pénzed van, de betegen fekszel az ágyban. Nem tudsz utazgatni, nem vásárolsz új ruhát, hiszen sehova sem tudod felvenni, nem tudsz beülni egy finom sütire, vagy kávéra a barátaiddal, és még sorolhatnám. Gondolod, hogy boldog lennél?

Ezért ne akarj csupán csak anyagi bőséget, mert az nem egyenlő a boldogsággal!

Nyilván fontos, hogy anyagilag is biztonságban érezzük magunkat, és természetesen én is azt gondolom, hogy ha van pénzünk, több mindent megtehetünk, de mielőtt a boldogság szó hallatán rögtön milliókat látnánk lelki szemeinkkel, fontos tisztáznunk, hogy a pénz önmagában nem elég! 


Második lépés

Ha sikerült eljutnunk addig, hogy felismertük mi tesz, vagy legalábbis mi tenne bennünket boldoggá, akkor már elindultunk azon az úton, amin haladni szeretnénk. Leltározzunk kicsit! Mi az, ami már most jelen van az életünkben? Család? Egészség? Egy jó munkahely? Egy hobbi? Tudás? Igazi barátok? 

Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket, s látni fogod, már most sok olyan érzéssel, tulajdonsággal, tudással, tehetséggel rendelkezel, ami lehetővé teszi számodra, hogy boldog legyél! Vedd észre azt, ami már jelen van az életedben!


Harmadik lépés

Mit teszel azért, hogy boldog legyél? 

Azt hiszen, ez az a kérdés, amit  nem szívesen hallunk, s pláne nem szívesen válaszolunk rá. Mert a szívünk mélyén pontosan tudjuk, hogy bizony tehetnénk többet is, de nincs időnk, nincs kedvünk, úgysem sikerül....legalábbis ezzel nyugtatjuk / védjük / magunkat. 

Tehát a képlet nem is olyan bonyolult. Ha sikerül tisztázni magunkban, hogy mit tettünk, és mi az, amit nem tettünk meg boldogságunk érdekében, akkor nincs más dolgunk, mint változtatni.

Tudom, most arra számítottál, hogy valami nagy titkot fogok elárulni. Pedig ha hiszed, ha nem, sok esetben elég egy nagy levegőt venni, és megtenni azt, amit eddig csak halogattál.

Ha minden tőled telhetőt megteszel, az eredmény sem marad el!


Negyedik lépés

Gyakran elfeledkezünk arról, hogy lehetne akár rosszabb is.  Azt meg teljesen természetesnek vesszük, ha jó dolog történik velünk. Amikor valami öröm ér, megélem a hétköznapok apró sikereit, vagy egyszerűen csak jó napom van, mindig hálás vagyok.

Szerintem nagyon fontos, hogy tudjunk hálásak lenni. De nem csak úgy unott képpel azt mondani, hogy köszönöm, hanem szívből átélni a hála érzését. Minél gyakrabban érzel hálát, annál több jó dolog érkezik az életedbe, ami okot ad a boldogságra.


Ötödik lépés

Ne akarj mindent egyszerre! Ne legyél türelmetlen! Tudj várni! Persze ez nem azt jelenti, hogy csak ülj, és várj a csodára, sokkal inkább azt, hogy az életben nem történhet minden egyszerre. Mindig bízz önmagadban, hidd el, hogy képes vagy véghez vinni mindazt, ami szebbé, boldogabbá teszi az életedet!


Végül fontosnak tartom megemlíteni, hogy szerintem a boldogság nem egy olyan állapot, ami életünk végéig, folyamatosan jelen van az életünkben. Sokkal inkább jelenti az apró örömök, a szeretet, az elégedettség érzését. 

Mindig legyél hálás azért, ami már jelen van az életedben! Tudd, mi okoz neked örömöt és tegyél érte! Adj időt magadnak! Legyen hited önmagadban, hogy képes vagy elérni mindazt, amit szeretnél! Ha így teszel, hamarosan azt tapasztalod, hogy az életedben egyre több olyan dolog jelenik meg, ami miatt boldognak érezheted magad.

Kívánok neked boldog életet!

Ha tetszett, megoszthatod! 


Szerző:  Szellő Mónika

Fotó:      Pixabay



 









Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

Miért érdemes Vaskeresztest felvenni a bakancslistánkra? - mutatjuk.

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?