DATOLYA - bűn lenne kihagyni!
A datolya az egyik legősibb gyümölcsünk. Már a Bibliában és a Koránban is írtak róla.
Európán belül, talán csak Spanyolországban található említésre méltó ültetvény. Az európai datolya azonban össze sem hasonlítható keleti társaival!
Afrikában hatalmas datolyaültetvények vannak.
Főleg Tunéziából, Marokkóból, Egyiptomból, de Irakból és Iránból is nagy mennyiségben exportálnak.
A friss és szárított datolya tápértéke szinte teljesen megegyezik.
Természetes cukortartalma magas. Kitűnő kalcium és magnéziumforrás. Tartalmaz folsavat, foszfort, rezet, káliumot, cinket, vasat. A,- B6, és K - vitamint.
Rosttartalma magas. Rendszeres fogyasztása hozzájárul szívünk egészséges működéséhez. Csökkenti a koleszterinszintet.
Vértisztító.
Tökéletes energiaforrás! Fáradtság esetén, vagy sportolás után együnk néhány szem datolyát!
Segít stabilizálni a vérnyomást. Alacsony a zsírtartalma. Nátriumszegény étrend mellett is fogyasztható.
Kedvezően befolyásolja az emésztést, megakadályozza a székrekedést.
Rugalmassá teszi a bőrt.
Hangulatjavító, vágyfokozó.
Fogyasztása a változókorban is ajánlott, hiszen segít fenntartani a hormonháztartás egyensúlyát.
Nagyban hozzájárul csontjaink és izmaink egészségének megőrzéséhez.
Cukorbetegek, diétázók csak mértékkel fogyasszák.
Felhasználhatjuk halételekhez, vagy szárnyasokhoz töltelékbe. Sajttálakhoz, gyümölcssalátákhoz. Köretekhez, vagy éppen desszertekhez. Akár tortakrémekbe, püspökkenyérbe.
Hűtőszekrényben hónapokon át tárolhatjuk.
Ha tetszett, megoszthatod!
Hasonló bejegyzéseket találsz a blogon, vagy kövess facebookon!
Itt megtalálsz:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése