A szelídgesztenye jótékony hatásai










 A szelídgesztenye az őszi, téli bekuckózós esték egyik népszerű finomsága. Érdemes azonban néhány szót ejtenünk jótékony hatásairól is. Milyen hatással van egészségünkre?

A szelídgesztenye is, mint minden más, sajnos évről évre egyre drágább. Míg gyermekkorunkban, őszi estéken gyakran álltunk a tűzhely mellett, türelmetlenül várva, hogy megsüljön, manapság ritkán engedhetjük meg magunknak, hogy érezzük ízét, illatát.

Mégis, ha tehetjük, vásároljunk többször, legalább néhány darabot, hiszen nem csupán finom nassolnivaló! 

Egészségünkre gyakorolt hatása sem elhanyagolható!

E-vitamin tartalma magas, így remek antioxidáns. Emelett B1,- B2,- B6- vitaminokban is gazdag. Sőt! C-vitamin tartalma is jelentős, bár ebből hőkezelés során veszít.

Található benne magnézium, vas, nátrium, kálium, kalcium, réz, foszfor.

Szénhidráttartalma magas, viszont nem tartalmaz koleszterint.

Rosttartalma magas, jótékonyan befolyásolja a bélműködést, segít megelőzni a székrekedést.

Glutént nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Az őszi hónapokban a legszívesebben sütve, vagy főzve fogyasztjuk. Az üzletek polcain azonban egész éven át megtalálható. Mélyhűtött változata mellett pucolva, főzve, védőgázas csomagolásban. Sőt! Gesztenyelisztet is vásárolhatunk.

Felhasználhatjuk sütemények készítésénél, húsételekhez töltelékként, pástétomként, vagy akár köretként.


Ha van egy jó gesztenyés recepted, oszd meg velünk bátran!


Szerző: Saját Szemmel

Fotó: Pixabay



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?

Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

VALÓDI KINCS A KERTBEN! MUSKOTÁLYZSÁLYA