Bejegyzések

Ezért ne irigyeld az empatákat!

Kép
Sokszor olvashattunk már az empatákról, így aztán nagyjából mindenki ismeri a szó jelentését. Most azonban egy empata enged betekintést a gondolataiba. "Nem hinném, hogy irigylésre méltó lenne az életem. Még akkor sem, ha sokan úgy beszélnek rólam és velem, mintha valami különleges lény lennék. -Te egy   angyal vagy! - mondják, mikor meghallgatom őket és próbálok segíteni.  Azt viszont nem tudják, nem is gondolják, hogy az ő problémájuk milyen mélyen érint engem! Hiszen ők talán már el is felejtették mi nyomta a szívüket tegnap, én viszont még ma is ezen agyalok.  Igen, ez sokak számára hihetetlenül hangzik, de mi empaták már csak ilyenek vagyunk és nem direkt csináljuk. Egy részemnek természetesen jól esik ha megosztják velem a problémájukat, mert azt jelenti bíznak bennem. Másik részem viszont nem tud szabadulni a gondolattól, hogy ő most éppen boldogtalan, vagy beteg, esetleg  elveszített valakit..... Számtalanszor előfordult velem, hogy este, mikor lefeküdtem, úg...

Amikor elfárad a lelkem...

Kép
  Mert bizony vannak napok, mikor elfárad a lelkem. Akkor is, ha szinte mindig szárnyal. Akkor is, amikor te nem veszel észre rajtam semmi változást. Hiszen ugyanúgy mosolygok, kedves vagyok veled, teszem a dolgom. Belül azért néha sírok. Néha magam sem tudom miért. Persze bevallom, megkérdezem magamtól, mi a baj?! Akkor aztán kendőzetlenül őszinte vagyok. De senki sem hallja, csak én. Talán nem is figyelnek rám eléggé. Megszokták, hogy én figyelek, én hallgatok... Igen...néha elfárad a lelkem. Olyankor egyszerre lenne jó zokogni és valakivel nagyokat nevetni. Valakihez szorosan bújni, vagy éppen elmenekülni. Mindenkit magam köré gyűjteni, mégis egyedül lenni. Ki érti ezt?  Bonyolult az emberi lélek. Osztogatjuk a nagykönyvben megírt tanácsokat, de nem vesszük a fáradtságot, hogy értékes időt szánjunk a másikra! Hát honnan is tudhatnánk, hogy most éppen elfáradt a lelke! Ha tetszett, megoszthatod!

Favágó szelet burgonyapürével, áfonyával

Kép
  Kiváló karácsonyi ebéd, vagy vacsora a favágó szelet! Ha már unjuk a szokásos menüt, vagy csak kipróbálnánk valami újat, akkor nézzük, hogyan készül! Hozzávalók 4 főre: - 1,5 kg csontnélküli tarja - 1 - 1,5 kg burgonya - ízlés szerint só, bors - 1-2 csipetnyi őrölt kömény - 1 db vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 1,5 dl ketchup - 5-6 evőkanál akácméz - aszalt vörösáfonya - aszalt, magozott datolya - tej, vaj a burgonyapüréhez Elkészítés: A tarját szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd vöröshagymával, fokhagymával tepsibe rakjuk. Alufóliával letakarva, a szokásos módon sütjük.  Közben egy pohárban, vagy tálkában összekeverjük a mézet és ketchupot. Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, bekenjük a mézes ketchuppal és alufólia nélkül sütjük tovább. Majd megforgatjuk a hússzeleteket, másik oldalukat is bekenjük és szintén alufólia nélkül, szép pirosra sütjük. Amíg a hús sül, addig elkészítjük a burgonyapürét a szokásos módon. 1-2 csipetnyi őrölt köménnyel tovább ízesíthetjük...

DATOLYA - bűn lenne kihagyni!

Kép
  A datolya az egyik legősibb gyümölcsünk. Már a Bibliában és a Koránban is írtak róla.  Európán belül, talán csak Spanyolországban található említésre méltó ültetvény. Az európai datolya azonban össze sem hasonlítható keleti társaival! Afrikában hatalmas datolyaültetvények vannak. Főleg Tunéziából, Marokkóból, Egyiptomból, de Irakból és Iránból is nagy mennyiségben exportálnak. A friss és szárított datolya tápértéke szinte teljesen megegyezik.  Természetes cukortartalma magas. Kitűnő kalcium és magnéziumforrás. Tartalmaz folsavat, foszfort, rezet, káliumot, cinket, vasat. A,- B6, és K - vitamint. Rosttartalma magas. Rendszeres fogyasztása hozzájárul szívünk egészséges működéséhez. Csökkenti a koleszterinszintet. Vértisztító. Tökéletes energiaforrás! Fáradtság esetén, vagy sportolás után együnk néhány szem datolyát! Segít stabilizálni a vérnyomást. Alacsony a zsírtartalma. Nátriumszegény étrend mellett is fogyasztható. Kedvezően befolyásolja az emésztést, megakadályozza a...

Szerecsendió - Miért tartják csodaszernek?

Kép
  A szerecsendióról, mint fűszerről, szinte már mindenki hallott, de még mindig kevesen használják a hazai konyhákban! Sőt! Sokmindent nem is tudunk róla. Például, hogy a nevével ellentétben nem dióról van szó. A szerecsendió egy húsos termés, amelynek a magját használjuk fűszerként! A szerecsendiófa őshazája Ázsia. Szinte egész Európában fűszerként ismerik, de a kínai és indiai orvoslásban gyógyszerként tartják számon.  Egészben, őrölve, illetve illóolaját is megvásárolhatjuk. Előnyösebb, ha nem az őrölt változatát szerezzük be, mivel gyorsan elillanak az aromák! Vásároljunk egészet, amiből mindig frissen tudunk reszelni! Krémleveseket, mézeskalácsot, ünnepi süteményeket, burgonyás ételeket ízesíthetünk vele. Tartalmaz fehérjét, keményítőt, pektint, illóolajat, zsírokat. Található benne vas, kálium, magnézium, réz, mangán és B-vitaminok. Az ázsiai országokban sokszor csodaszerként említik, hiszen rengeteg jótékony hatása van. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő anyagokat t...

Filléres ötletek sajátkezűleg 1.rész - Dekoráció, vagy ajándékkészítés könnyedén!

Kép
EGYSZERŰEN ÉS OLCSÓN ELKÉSZÍTHETŐ!!!   Bár gyönyörű dekorációkat vásárolhatunk, amivel nyilván időt spórolunk, mégis, valahogy szeretünk szöszmötölni, babrálni, alkotni! Szuper kikapcsolódás, jó időtöltés. Összehozza a családot, a barátokat. Egyedi darabokat készíthetünk, amilyeneket tuti, hogy sehol nem tudunk megvásárolni. A sajátkezűleg készített dekorációkban, ajándékokban benne van szívünk, lelkünk. Egy-egy szép darab elkészítése, jelentősen növeli önbizalmunkat! Na és az sem utolsó szempont, hogy némi ötletességgel, sokkal kevesebb pénzráfordítással, valódi remekművek készülhetnek. NÉZZÜK HOGYAN KÉSZÜL! Először is, biztos van otthon valamilyen  száraztészta ! Tehát már az első hozzávaló sem jár extra kiadással. Ha mégis venned kell, akkor is filléres alapanyag a dekorációhoz, hiszen csupán néhány darabra lesz szükségünk, a többit felhasználhatjuk ebéd/vacsora készítéshez. Én kagyló tésztát választottam, amit ezüst akril festékkel lefestettem. Egy üveg akril festék pár...

Csillagánizs - Még ma szerezd be!

Kép
CSILLAGÁNIZS  MÉG MA SZEREZD BE!   Tudtátok, hogy a csillagánizst Ázsiában már évezredek óta használják? A kínai és indiai konyhában naponta szerepel, gyakran fűszerkeverékekhez is hozzáadják. A CSILLAGÁNIZS GYÓGY-ÉS FŰSZERNÖVÉNY Európában csak az 1600-as években jelent meg. Sokan nem ismerik jótékony hatásait, talán ezért lehetséges az, hogy inkább csak karácsony környékén vásároljuk, akkor is inkább dekorációként érvényesül! A csillagánizs tulajdonképpen egy örökzöld fának a termése, melyet szárítanak! Felhasználható egészben, vagy őrölve. Karakteres íz jellemzi! Tartalmaz fehérjét, cukrot, csersavat, flavonoidokat, illóolajat. Található benne A, - B, - és C vitamin. A gyermekgyógyászatban ma is nélkülözhetetlen alapanyag! Étvágyjavító, görcsoldó, puffadás esetén is hatásos. Segíti az emésztést. Sejtvédő, antibakteriális hatása is ismert. Megfázás, infulenza esetén kortyoljunk csillagánizsból készült teát. Köptető, köhögéscsillapító . A torokgyulladás kellemetlenségeit enyh...