HOGYAN HAT SZERVEZETÜNKRE A PETREZSELYEM? - MÁR AZ ÓKORBAN IS TUDTÁK!

 Ha azt mondom, petrezselyem, szinte azonnal a vasárnapi húsleves jut eszünkbe, esetleg ott díszeleg egy árva levél a tányérunkon, köretünket díszítve. Most komolyan, tényleg kimerül ennyiben a petrezselyem fogyasztásunk? Ha igen, akkor éppen ideje alaposabban szemügyre venni eme jól ismert fűszernövényünk " önéletrajzát"!













Teljesen természetesnek vesszük, hogy

 télen-nyáron kapható

 frissen beszerezhető

 megfizethető,

így aztán nem is tulajdonítunk neki nagy jelentőséget. Ez pedig óriási hiba! Rengeteg

 kellemetlenségtől

 fájdalomtól,

 betegségtől 

óvhatnánk meg magunkat, ha rendszeresen fogyasztanánk! 
Ezt már az ókori rómaiak és görögök is tudták. Sőt, azt is, hogy a petrezselyem nem csupán egy fűszernövény a sok közül, hanem az egyik legértékesebb gyógynövényünk.


A Földközi-tenger térségéből származik, mára azonban az egész világot meghódította. Az egyik legismertebb fűszernövény, amelynek gyógyhatásairól még mindig sokan nem tudnak.  Hiszen ahogy említettem, a petrezselyem értékes, sokoldalú gyógynövény, így eszedbe se jusson kizárólag a levesbe szórni!











VITAMINOK

Sokunkban él az a tévhit, hogy vitaminokban inkább a gyümölcsök bővelkednek, a zöldségekben pedig az ásványi anyagokat keressük. A petrezselyem erre is rácáfol, ugyanis található benne A,- B,- C,- E,- és K vitamin is.  

ÁSVÁNYI ANYAGOK

Ásványi anyagokban gazdag, mint például foszfor, kén, réz, kalcium, kálium, vas, cink, szelén, magnézium.  

Mindjárt kitérünk arra is, hogy a vitaminoknak, ásványi anyagoknak köszönhetően, hogyan hat szervezetünkre a petrezselyem.

 Előtte azonban fontosnak tartom megemlíteni,  hogy magas tápértékkel rendelkezik, kalóriatartalma viszont alacsony. Tartalmaz illóolajokat, aminosavakat is.





NÉZZÜK, HOGYAN HAT SZERVEZETÜNKRE A PETREZSELYEM?

ANTIOXIDÁNS

A petrezselyemben található flavonoidoknak, valamint magas C- vitamin tartalmának köszönhetően, kitűnő antioxidáns.

 Megköti a szabadgyököket.

 Csökkenti a daganatos betegségek   kialakulásának esélyét.

 Gyulladáscsökkentő.

 Lassítja a bőr öregedési folyamatait.


SZÍVÜNKÉRT, ÍZÜLETEINKÉRT

Megszünteti a magas vérnyomást.

Csökkenti az infarktus kockázatát.

Jótékonyan hat vérkeringésünkre.

Szabályozza a vércukorszintet.

Erősíti izmainkat, ízületeinket.

Klorofilltartalmának köszönhetően javul szervezetünk oxigénellátása.

Csontjaink is hálásak lesznek, hiszen a petrezselyemben található K-vitaminnak köszönhetően, csökken a csontritkulás kialakulásának esélye.





Tény, hogy rohanó világban élünk, de valljuk be őszintén, szeretjük is fontosnak érezni magunkat, azt gondoljuk, nélkülözhetetlenek vagyunk!
Így aztán észre sem vesszük, mennyi egészségtelen ételt tömünk magunkba, mondván, nincs időnk alapanyagokat válogatni, főzni, leülni...

Szervezetünk viszont egy idő után jelez, amire érdemes figyelnünk! A méregtelenítés nem a modern világ hóbortja, gondoljunk csak arra, hogy régen is tartottak böjtöt, évente több alkalommal is!

Éppen ezért a petrezselymet sikerrel vethetjük be

MÉREGTELENÍTÉS IDEJÉN.

 Kíváló vízhajtó.

 Rendszeres fogyasztásával   fokozhatjuk a vesék és hólyag   működését.

 Segít megelőzni a vesekő, illetve   húgyúti fertőzések kialakulását.

 Hozzájárul az emésztőrendszer és a   máj méregtelenítéséhez.


FRISS LEHELET

Étkezés után elrágcsálva, kellemesebbé, frissebbé teszi leheletünket.

Szájüregi betegségek esetén is fogyasszuk nyersen és rendszeresen.


EMÉSZTÉSI ZAVAROK

Étvágyjavító.

Gyorsítja az anyagcserét, ezáltal csökkenti a  puffadást.

Enyhíti a hányingert, ha egy-egy családi összejövetelen sikerült degeszre tömni magunkat.

ENERGIABOMBA

Magas vastartalmának köszönhetően fáradékonyság, vérszegénység idején is fogyasszuk rendszeresen! Fittebbnek, energikusabbnak fogjuk érezni magunkat.














KÜLSŐLEG

Arcápoláshoz, a frissebb bőr érdekében. 

Hajápoláshoz. Öblítsük át hajunkat petrezselyem főzettel.

Gyulladásos bőrbetegségek esetén.


A felsoroltakon kívül, enyhén nyugtató , valamint antihisztamin hatású, csökkenti az allergiás tüneteket.


PETREZSELYMET FRISSEN!

Eszünkbe se jusson csupán a levesbe szórni, hiszen jótékony hatásait nyersen fogyasztva fejti ki leginkább! 
Köretek mellé ne csupán egy levelet dobjunk díszítésként! Aprítsunk fel egy jó maréknyit és tegyük színesebbé, ízletesebbé, egészségesebbé ételeinket!

Frissen préselt levét gyümölcs- zöldséglevekhez adhatjuk, így biztosak lehetünk benne, hogy nem veszít értékes hatóanyagaiból.













PETREZSELYEM TEA

2 teáskanálnyi apróra vágott petrezselyemlevelet forrázzunk le 3 dl vízzel, majd hagyjuk állni 15 percet!
Szűrjük le és fogyaszthatjuk is!



Krónikus vesebetegeknek nem ajánlott a fogyasztása!

Nagyobb mennyiségben történő fogyasztása terhesség idején méh összehúzódásokat idézhet elő! 


Most, hogy megbeszéltük, hogyan hat szervezetünkre a petrezselyem, láthatjuk mennyi előnyös és jótékony hatása van, ha rendszeresen, nyers formában is fogyasztjuk. 
Ősszel, amikor szervezetünk is készül a télre, fordítsunk még nagyobb figyelmet táplálkozásunkra!

Nincs más hátra, irány a kert, a piac, vagy a sarki zöldséges és szerezzünk be egy szép, zöld csokorral!


Ha tetszett, megoszthatod!
Kövess Facebookon is!


Szerző:   Szellő Mónika
Fotók:     Pixabay








 






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?

Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

VALÓDI KINCS A KERTBEN! MUSKOTÁLYZSÁLYA