Így lesz szerethető a kelbimbó! - Miért érdemes fogyasztani?
Ha valami, hát a kelbimbó biztosan az egyik legmegosztóbb zöldség a világon! Éppen ezért nézzük, hogyan lesz szerethetőbb és milyen jótékony hatásokkal rendelkezik!
A kelbimbótól sokan idegenkednek, erőteljes illata és kesernyés íze miatt. Jómagam is így voltam vele, aztán kitapasztaltam hogyan és mikor a legfinomabb. Bátran jelentem ki, hogy a kelbimbó igenis szerethető!
Mielőtt azonban elmondanám hogyan fogyaszd, érdemes arról is beszélnünk, egyáltalán miért érdemes beiktatni az étrendünkbe!
A kelbimbó az egyik legértékesebb zöldségünk! Vitamintartalmát tekintve található benne A,- B1,- B2,- B6,- C,- E,- és K vitamin.
Ásványianyagtartalma szintén nem elhanyagolható! Gazdag kálcium, kálium, foszfor, folsav, vas, réz, mangán forrás.
Fehérjetartalma magas, kalóriatartalma viszont alacsony. Fontos szerepet játszik a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.
Gazdag K-vitamin forrás, ezáltal segít megőrizni csontjaink egészségét.
A benne található antioxidánsok hozzájárulnak bőrünk egészségéhez.
Élelmi rostokban gazdag. A benne található szulforafán a májban fejti ki méregtelenítő hatását. A kelbimbó rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a daganatos betegségek kialakulása ellen!
A koleszterinszintet leginkább nyersen fogyasztva csökkenti.
Gyulladáscsökkentő. Ha valaki vérhígítót szed, ne fogyassza túl nagy mennyiségben!
ÍGY LESZ SZERETHETŐBB A KELBIMBÓ!
Tudom, tudom, a kelbimbóra sokan gondolnak úgy, hogy:
-Milyen kis aranyosak, de utálom!
Hogy az utálatból szeretet legyen, csupán egy kis odafigyelésre van szükség!
Először is nem mindegy milyen kelbimbót választunk! Minél apróbb, annál finomabb és édesebb. A nagyobb darabok valóban erőteljesebb kesernyés ízzel és kellemetlen, kénes szaggal rendelkeznek.
Ha tehetjük, inkább látogassunk el egy termelői piacra és szerezzük be ott! Ne feledjük, minél apróbb, annál finomabb!
Kerüljük a megsárgult darabokat! Legyen élénk zöld színe, kemény és tömött!
Akinek van kertje, inkább termelje meg! Sokáig én is utáltam a kelbimbót, egészen addig, míg nem a saját kertemből szedtem. Attól a pillanattól kezdve az egész család beleszeretett. Össze sem hasonlítható a " bolti" darabokkal. Semmi kesernyés ízt nem éreztünk!
Decemberben, januárban is minden vasárnap mentem a kertbe, a fagyott darabokat tördeltem le és költöztettem őket a vasárnapi ebédbe!
Ugyanis akkor a legfinomabb, akkor a legjobb szedni, amikor már beköszöntenek a fagyok!
A finom kelbimbó másik titka, hogy inkább pároljuk és ne főzzük!
Ha mégis a főzés mellett döntünk, akkor nem mindegy mennyi ideig! Minél tovább főzzük, annál keserűbb lesz! 6-7 perc bőven elegendő! Ha sikerül beszereznünk apró darabokat, abban az esetben 3-4 percnél tovább ne főzzük!
Tehetjük levesbe, készíthetünk belőle főzeléket, vagy tálalhatjuk köretként, egyéb zöldségekkel. Süthetjük sütőben tésztával. Társíthatunk hozzá sajtszószt. A megfelelő fűszerezéssel egészen ínycsiklandó ízvilág tárul elénk!
Ahogy fentebb olvashattátok, egészségünk megőrzésének érdekében is érdemes egy esélyt adnunk a kelbimbónak!
A lényeg, hogy minél apróbb, minél frissebb legyen és pároljuk minél kevesebb ideig!
Kísérletezzetek bátran a fűszerekkel, próbáljátok ki minél több ételben!
Ha van egy jó kelbimbós recepted, ötleted, bátran megoszthatod velünk!
További bejegyzéseket találsz a blogon, vagy kövess Facebookon is!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése