VITALITÁS SÜTŐTÖKKEL? - Élettani hatása, változatos felhasználása

Ősszel sincs okunk szomorkodni, hiszen végre nyakunkon a sütőtök szezon. A hosszú esték, hideg napok elengedhetetlen finomsága, amit nem csupán sütve, de szinte végtelen variációban fogyaszthatunk. Élvezeti értéke mellett élettani hatása sem elhanyagolható!








A második világháború után, amikor az emberek sokat nélkülöztek, hazánkban a sütőtök szinte mindenki számára elérhető volt, így népeledelnek számított. Aztán egy időre feledésbe merült, napjainkban viszont újra nagy népszerűségnek örvend.

Az őszi, téli hónapokban fogyasszuk rendszeresen! Egyrészt, mert élettani hatása nem elhanyagolható, másrészt, mert változatosan felhasználható, a levesektől kezdve, egészen a desszertekig.


VITALITÁS SÜTŐTÖKKEL?




VITAMINOK

A sütőtök A-, B-, C-, és E vitamint is tartalmaz.

ÁSVÁNYI ANYAGOK

Található benne réz, vas, cink, kalcium, kálium, foszfor, mangán, folsav, karotin.

ÉLETTANI HATÁSA

Nagyon tápláló, kalóriatartalma alacsony, víztartalma magas, így diéta idején is fogyaszthatjuk.  

Jótékonyan befolyásolja a máj működését. Méregtelenítés idején sem hiányozhat asztalunkról, hiszen béltisztító, enyhén hashajtó hatású. Serkenti a veseműködést.

Rosttartalma magas, jótékonyan hat emésztésünkre. Elősegíti immunrendszerünk megfelelő működését.

Gyulladáscsökkentő. Enyhíti a megfázás tüneteit, az allergikus köhögést. Csökkenti az asztmás rohamokat.

Antioxidáns, véd a szabadgyökök ellen, segít megelőzni a daganatos betegségek, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását.

Béta-karotinban gazdag, amely szervezetünkben A-vitaminná alakul, így segítve látásunk egészségének megőrzését. 

Szebbé teszi bőrünket.

Káliumtartalmának köszönhetően szabályozza a vérnyomást. Magas vastartalma miatt pedig megelőzhető a vérszegénység.


SÜTŐTÖK VÁLTOZATOSAN!








KRÉMLEVES

Bár a leggyakrabban sütve fogyasztjuk, a sütőtökből fantasztikus krémlevest készíthetünk, akár édes, akár fűszeres változatban. Adhatunk hozzá tejet, tejszínt, de készíthetjük tejmentesen is.











PITE

Szuper finom desszerteket készíthetünk sütőtökből. Akár pudingot, macaront, vagy éppen pitét.











SÜTŐTÖK ITAL

A sütőtököt ital formájában is meg kell kóstolnunk, nem fogjuk megbánni! Készíthetjük például almával, vagy kortyoljunk el egy csésze sütőtökös lattét, tejszínhabbal megbolondítva!

Ezenkívül felhasználhatjuk töltelékként húsételekbe, vagy éppen megtölthetjük a félbevágott, kimagozott sütőtököt darálthússal, sajttal...

Láthatjuk, hogy egyáltalán nem unalmas, vagy egyhangú a fogyasztása. Legyünk kreatívak és varázsoljuk hangulatosabbá a hosszú, sötét estéket!

Ha tetszett, megoszthatod!

További bejegyzéseket találsz itt a blogon, vagy kövess Facebookon!

Saját Szemmel személyes blog



Szerző:  Szellő Mónika

Fotók:    Pixabay


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?

Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

VALÓDI KINCS A KERTBEN! MUSKOTÁLYZSÁLYA