HOGYAN KÉSZÍTSÜK FEL SZERVEZETÜNKET A TÉLRE?

Naponta zúdul ránk a rengeteg információ, hogyan táplálkozzunk, mit együnk. Amiről az egyik cikk azt írja egészséges, addig egy  másik azzal szembesít bennünket, hogy az bizony káros. Akkor mégis hogyan készítsük fel szervezetünket a télre?




Nem óhajtok belefolyni abba, hogy mennyi vitaminkészítmény közül válogathatunk, egyrészt mert a bőség zavarával küzdünk, másrészt mert sokan idegenkednek attól, hogy tablettákat, "bogyókat" szedjenek. Harmadrészt pedig azért, mert mindenkinek a saját döntése, hogy vitaminkészítményeket fogyaszt, vagy zöldséget, gyümölcsöt.  

Most inkább beszélgessünk arról, ha megkérdezik tőlünk, hogyan készítjük fel szervezetünket a télre, bizony sokan tanácstalanul pislogunk.

Bevásárolunk citromból, banánból, mandarinból, narancsból és nyugodtan dőlünk hátra, mondván, jöhetnek a nyirkos, hideg, fázós nappalok.

Valamiért sokunk fejében él az a tévhit, hogy a késő őszi, téli napokon kénytelenek vagyunk déli gyümölcsök után nyúlni, hiszen nincs más. Vagy éppen azt hallom, hogy mit egyek, mindig almát?

Ilyenkor eszembe jut, amit a táplálkozási szokásokról, táplálkozáskultúráról tanultunk.

Volt tanárom szavai nagy igazságra világítanak rá. Azt mondta, minden évszakban olyan zöldségeket, gyümölcsöket fogyasszunk, ami a mi országunkban, a mi éghajlatunkon megterem! Ezekben ugyanis megtalálható minden olyan vitamin, ásványianyag, amelyre szervezetünknek szüksége van.

Így tehát élj bárhol a világban, mindig nézz körül alaposan, mi az, ami helyileg megterem!

Szóval miután tisztáztuk, hogy akár déli gyümölcsök nélkül is táplálkozhatunk egészségesen, nézzük meg, hogyan készítsük fel szervezetünket a télre!

A teljesség igénye nélkül néhány zöldség és gyümölcs, amelyek az őszi hónapokban teremnek, érnek, tehát frissen beszerezhető: 

dió, füge, alma, birsalma, körte, szőlő, áfonya, kökény, mandula, mogyoró, naspolya, gesztenye, sütőtök, petrezselyem, cékla, brokkoli, kelbimbó, karfiol, vöröskáposzta, cikória, fokhagyma, padlizsán, pasztinák, 

Természetesen folytathatnánk a felsorolást, a lényeg, láthatjuk, hogy van miből választanunk. Ezekből bőven fogyaszthatunk frissen, vagy tehetünk el a téli hónapokra is.

 Készíthetünk savanyúságot, kompótot, ételízesítőt, gyümölcssalátát. Lefagyaszthatjuk, vagy tárolhatjuk sötét, hűvös helyen. Süthetjük, főzhetjük. Felhasználhatjuk desszertek készítéséhez, levesekhez, főételekhez, töltelékekhez. Olajos magvakat, vagy azok őrleményét adhatjuk kelttésztákhoz....

Ha így teszünk, biztosak lehetünk benne, hogy szervezetünket ellátjuk a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal, felkészülve a téli hónapokra.

Persze arról se feledkezzünk el, hogy igyekezzünk minél több időt friss levegőn tölteni, sétálni, akkor is ha bizony nem szívesen dugjuk ki az orrunkat téli napokon!


Ha tetszett megoszthatod!

Kövess Facebookon is!

Saját Szemmel személyes blog





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

Miért érdemes Vaskeresztest felvenni a bakancslistánkra? - mutatjuk.

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?