Ősszel gyűjthető gyógynövények - Kökény

2021.09.07.

 Imádunk ősszel kirándulni, hiszen gyönyörű színekben pompázik a természet. Érdemes összekötni a kellemest a hasznossal, mivel rengeteg ősszel gyűjthető gyógynövénnyel találkozhatunk, akár egy rövidebb séta alkalmával is! Ilyen például a kökény.



A kökény Európában őshonos. A rózsafélék családjába tartozik. Tövisfának, zabszilvának, koronafának, kökönyének is nevezik. Hazánkban is gyakran találkozhatunk vele erdőszéleken, hegyoldalakon. Apró, kékesfekete, kékeslilás, hamvas terméséről könnyen felismerhető.

A kökény szeptemberben érik, ekkor azonban még fanyar, kesernyés az íze. Ahhoz, hogy puhább, édeskésebb, élvezhetőbb legyen, meg kell várnunk, hogy megcsípje a dér. 




Ettől függetlenül, már most érdemes nyitott szemmel járnunk, felfedezni azokat a helyeket, ahonnan aztán november környékén begyűjthetjük.

Bár a kökény minden része gyógyhatással bír, most fókuszáljunk a termésére, mint az egyik ősszel gyűjthető gyógynövényre!

Íze miatt a gasztronómiában is előszeretettel használják fel.

 Találkozhatunk vele tea, bor, vagy akár likőr formájában is. Joghurthoz, müzlihez keverve, változatosabbá tehetjük étkezésünket. A kökény terméséből készült mártások, szószok kitűnően passzolnak a vadhúsokhoz.


Gasztronómiai értéke mellett azonban gyógyhatása sem elhanyagolható.


Jótékony hatásai:

Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően immunerősítő. Nem csupán megfázás esetén, de annak megelőzése érdekében is ajánlott fogyasztani.

 Méregtelenítő, vízelethajtó, vesetisztító, zsírcsökkentő, ezért fogyókúra idején se feledkezzünk meg róla.

Emésztési zavarok esetén is bevethető a kökény termése.

A benne található vegyületek megkötik a vasat. Vértisztító.

Értékes gyümölcssavakat tartalmaz, ezáltal szerepet játszik bőrünk szépségének megóvásában is. A népi gyógyászatban bizonyos bőrproblémák esetén is alkalmazták.

Jótékonyan befolyásolja a szív-és érrendszer működését.

Az ősszel gyűjthető gyógynövények közül azért is az egyik legértékesebb, mert a benne található flavonoidok csökkentik a rákos megbetegedések kockázatát.

Torokfájás, szájüregi seb esetén öblögessünk főzetével.


Ha terhesség és szoptatás idején szeretnénk fogyasztani, kérjük ki orvos véleményét!

Gyógynövények is válthatnak ki allergiás reakciót, így akár a kökény is, éppen ezért ne fogyasszuk nagy mennyiségben!


Ha tetszett megoszthatod!

Kövess Facebookon is, ahol további bejegyzéseket találsz!

Saját Szemmel személyes blog






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?

Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

VALÓDI KINCS A KERTBEN! MUSKOTÁLYZSÁLYA