15 TIPP! HASZNOS TANÁCSOK A KONYHÁBAN!


                                                     Fotó: Pixabay

Hogyan mentsük meg az ételt? Hogyan hozzuk helyre az apró bakikat? Veled is előfordult már, hogy nem éppen úgy sikerült egy étel elkészítése, ahogy tervezted? A konyhában is adódnak néha váratlan helyzetek. Kétségbeesés helyett nézzünk 15 tippet, hasznos tanácsot, ami segítségedre lehet a konyhában!

1. ELSÓZTAD AZ ÉTELT?

Tudtad, hogy a tojásfehérje magába szívja a sót? Ha elsóztad a levest, tojásfehérje habbal megmentheted. Miután megkocsonyásodott, könnyedén kiemelheted a levesből. Ha mégis idegenkednél ettől az ötlettől, akkor egyszerűen adj még vízet a leveshez! A szódabikarbóna is bevethető levesek, pörköltek esetében. Bánj vele óvatosan, éppen csak egy csipetnyit használj!

2. LEÉGETT AZ ÉTEL?

Szerintem az első és legfontosabb, ha átöntöd az ételt egy másik edénybe, vigyázva, hogy az égett részből ne kerüljön bele. Persze, ez csak abban az esetben opció, ha még menthető az étel és nem égetted szénné! Ha a hús lesül, adjunk hozzá feldarabolt vöröshagymát, vagy száraz kenyérhéjat. Mindekettő felszívja az égett szagokat. Ebben az esetben is érdemes először a húst másik edénybe, vagy tepsibe helyezni. 

3. GYORSABBAN PUHUL A HÚS

Ha sürget az idő, mert vendégeket vársz, vagy már éhes a család, bevethetsz néhány praktikát, hogy gyorsabban puhuljon a hús! Az ecet jó barátod lehet! Kend be vele a húst főzés előtt! Ha tudsz előre tervezni, akkor elkészítés előtt egy nappal beáztathatod a húst ecetes páclébe.  Baromfihúsokál használhatsz citromlevet. Egyszerűen meglocsolod vele a húst. A leveshús főzésénél szintén jól jöhet az ecet. Egy evőkanálnyi elegendő!

4. SZAGOK A LAKÁSBAN

Attól függően, hogy éppen mit főzünk és függetlenül attól, hogy maga az étel ízletes, a főzés közben terjengő illatoknak, szagoknak nem mindig örülünk. Főleg, ha az egész lakás " kajaszagban" úszik! Mit tehetünk?  Ha rántott halat készítünk, a lisztbe, vagy morzsába keverjünk kevés parmezánsajtot. Teljes mértékben nem tünteti el a hal jellegzetes szagát, de csökkenti. Ha karfiolt főzöl,egy darab kenyeret áztass ecetbe és helyezd a karfiol főzővízébe! Egy tányérba, vagy edénybe tegyél forró vízet néhány csepp levendulaolajjal! Levendula helyett használhatsz fahéjat is. Elnyomja a többi szagot!

5. HA MEGFONNYADT A ZÖLDSÉG ÉS NINCS IDŐ FRISSET VÁSÁROLNI

Ha megfásult a karalábé, nem kell feltétlenül kidobni. Vágjuk fel apróra, főzzük meg, majd turmixoljuk össze. Szuper levest készíthetünk belőle. Elhervadt a zeller? Néhány szelet nyers burgonyával együtt áztassuk hideg vízben! Nincs annál bosszantóbb, mint amikor hervadt a fejessaláta. Egyszerűen áztassuk citromos vízbe. Fél órára dugjuk be a hűtőszekrénybe, utána azonnal használjuk fel!  Ha a különböző zöldségek fonnyadtak, csavarjuk nedves kendőbe és egy órát " pihenjenek" a hűtőszekrényben! 

6. HAGYMA

Na igen, mi magyarok szeretjük a hagymát és a hagymás ételeket, mégis mindig megsíratjuk és a szaga is okoz némi bosszúságot. Nem könnyezünk, ha egy korty vízet tartunk a szánkban hagyma vágás közben. Csak aztán tessék vigyázni, nehogy megfulladjunk! :)
Szintén praktikus tanács, hogy a hámozott hagymát tegyük hideg vízbe néhány percre, vagy tartsuk hideg folyóvíz alá! Mossunk kezet nedves sóval és eltűnik a hagymaszag a bőrünkről!

7. CITROM

A citrom nem hiányozhatna egy konyhából sem! Felvágás előtt tenyerünkkel enyhén nyomva görgessük meg az asztalon, így több levet nyerhetünk belőle! A citrom héja szuper kéztisztító, akár szagokat, akár elszíneződést szeretnénk eltüntetni kézfejünkről. A gyorsfagyasztott ételek néhány csepp citrom hozzáadásával újra visszanyerik friss ízüket. Ugyanígy a konzervek esetében is használhatjuk. A citrom héját csak nagyon vékonyan szabad reszelni, különben keserű lesz! Bizonyos ételeknél akár a sót is helyettesíthetjük citrommal.

8. BOSSZANKODUNK A FELVÁGOTTAKKAL, KOLBÁSZOKKAL?

Ki ne járt volna már úgy, hogy mire megfőtt a virsli, teljesen elrepedt. Ne vízben főzzük, hanem gőzben! Szétesik a kolbász szeletelés közben? A titok egyszerű! Ne karikára vágjuk, inkább hosszabb szeletekre!  

9. PRAKTIKÁK A CSIRKEHÚS ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

Ha panírozunk, ne süssük ki rögtön a húst, tegyük legalább egy órára hűtőszekrénybe, így nem fog leperegni a bunda! Csirkét nem sütünk, főzünk amolyan angolosan! Mindig puhának kell lennie, de ne potyogjon le a csontról! A csirkehús esetében nem jó ötlet túl sok és erős fűszereket használni, hiszen elnyomja a természetes ízeket.

10. MESTERFOGÁSOK A KONYHÁBAN

Például a törött borsot, vagy a pirospaprikát üvegben, vagy porcelánban tartsuk! A műanyag nem a legjobb választás! Ha elfelejtettünk tojást venni, adhatunk reszelt burgonyát a darált húshoz, nem fog szétesni a fasírt. Bár joghurttal nem forralhatjuk az ételeket, ha ízesítésre szeretnénk használni, tejföl helyett adhatjuk salátákhoz, mártásokhoz. Sülthúst készítünk, ami már szépen megpirult, mégsem puha? Locsoljuk meg kevés ecettel, fellazítja a rostokat! Ha túl édesre sikerült az étel, adjunk hozzá egy kávéskanál citromlevet vagy almaecetet! Amennyiben burgonyát főzünk, de egyik kissebb, másik nagyobb, abban az esetben a nagyobb darabokat szúrkáljuk meg tűvel. Egy időben fognak megpuhulni a kissebbekkel!

11. MEGINT KIFUTOTT A TEJ

Senkinek sem kell bemutatni, milyen bosszantó, amikor kifut a tej. Azt hiszem mindannyian jártunk már így. Először is öblítsük ki az edényt hideg vízzel, s csak utána öntsük bele a tejet! Nagymamám azt mesélte, hogy ők kevés vajat kentek az edény peremére, így nem futott ki.

12. TISZTASÁG A KONYHÁBAN

Régen az üvegpoharakat sós vízben mosták és hideg vízzel öblítették, így fényesen ragyogtak. Az alumínium edényben főzzünk almahéjat, újra fényes lesz. Kellemetlen szafa van a műanyag edényeknek, tárolóknak? Töltsük fel kávézaccos vízzel és tegyük félre pár órára. Utána mossuk el! A fa vágódeszkára minden használat előtt engedjünk hideg vízet! Sem a szagok, sem a színek nem tapadnak meg rajta annyira, mint szárazon. Így könnyebb tisztán tartani. A tűzhelyről meleg kávézaccal eltűntethetjük a zsírfoltokat.  Ha foltos lett a márványlap, víz és szódabikarbóna keverékét hagyjuk rajta néhány percig, majd öblítsük le! 

13. IMPROVIZÁLJ BÁTRAN

Néha bizony előfordul, hogy váratlanul bejelentkeznek a vendégek, vagy éppen a család szeretne valami édeset, vagy sósat enni. Olyankor aztán bosszankodunk, hogy szólhattatok volna előbb is! Ha csak nem először állsz a konyhában, akkor ez nem okozhat olyan nagy problémát. Ne azon mérgelődj, hogy ezt sem vettél, meg azt sem, inkább nézz körül, mi van otthon! Mit találsz a hűtőben, a kamrában  és improvizálj! Nem kell olyan görcsösen ragaszkodni a receptekhez! Én sokszor sütöttem már úgy sütit, vagy valami sós rágcsálnivalót, hogy improvizáltam. Aztán mikor elkészült és megkérdezték, hogy: Hmm, mi ez? Nevetve azt mondtam: Mit tudom én! Nincs neve, csak úgy sütöttem. Hidd el, egyszer sem kellett kidobni! Nem kell mindent túlagyalni! Nem versenyre készülsz a sütiddel!

14. MIVEL HELYETTESÍTSEM?

A legtöbben listát írunk, mielőtt vásárolni indulunk. Azonban még így is előfordul, hogy valami lemarad, kimarad, vagy éppen nem kaptunk az üzletben. Csak nyugi! Abban az esetben például, ha az ételt nem kell főzni, tejföl helyett nyugodtan használhatunk joghurtot. Ha nincs otthon citrom, a citrom levét helyettesíthetjük fehérborecettel. Elfogyott a zsemlemorzsa? Néhány szelet kenyeret morzsoljunk szét és pár percre tegyük sütőbe!  Imádjuk a húslevest, de szorít az idő? Víz+leveskocka! Elfogyott a cukor? Használj mézet! A sütőpor is tartalmaz szódabikarbónát, tehát, ha nincs otthon sütőpor, helyettesítsd szódabikarbónával. Bizonyos esetekben a tojást helyettesítheted almapürével.
Fahéj helyett pedig jöhet a szerecsendió!

15. LAZÍTS, LAZÍTS...

Szándékosan hagytam a végére azt, ami talán a legfontosabb és talán ezzel kellett volna kezdenem. A stressz néha a konyhában is ránk talál. Pláne a dolgos hétköznapokon, amikor munka után fáradtan és gyorsan kell ebédet, vagy éppen vacsorát készítenünk.

 A legegyszerűbb módszer, ha tervezünk! Az esetek nagy részében ugyanis, nem az a probléma, hogy főznünk kell, hanem, hogy mit főzzünk. Tervezz meg egy hetet előre! Írd fel, melyik nap, mit fogsz főzni! Mindig legyen pár plusz ötlet arra az esetre, ha a család mégsem szeretné azt enni, amit felírtál! Ezeket is írd a listára!

 Továbbá, ha adott héten nem tervezel süteményt, vagy sós rágcsálnivalót, akkor is írj fel egyet-egyet a listára! Ez azért fontos, mert a heti lista alapján pillanatok alatt össze tudod állítani a bevásárló listát, így ha váratlanul vendégek érkeznek, nem kell kétségbe esned, hogy nincs otthon semmi! 

Miután mindent megvettél, kezdődhet a főzés! Időnként próbálj ki új dolgokat, így nem érzed olyan unalmasnak, nem fásulsz bele! Hidd el, élvezni fogod! 

Hallgass zenét főzés közben! De ne ám olyan andalgósat, még a végén "bealszol"! Pörögjön a zene, pörögj Te is!

Végezetül ne görcsölj mindig mindenen! Nem született még ember, aki mindig, mindent jól csinált volna! Tudom én, a látvány is fontos, mégis viccesen azt szoktam mondani, hogy finom legyen, a többi nem számít! A végén aztán a család is Veled nevet, amikor a közel sem tökéletes kinézetű étel hamarabb elfogy, mint egy remekmű!

Remélem találtál néhány hasznos információt és nagyobb élmény lesz számodra a konyhában töltött idő!

Ha tetszett, megoszthatod!
Kövess Facebookon is!





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

Miért érdemes Vaskeresztest felvenni a bakancslistánkra? - mutatjuk.

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?