HA ÉN TUDOK SPÓROLNI, TE MIÉRT NEM TUDSZ?

A spórolás mint gondolat, mindannyiunk életében jelen van. Függetlenül attól, hogy tudunk spórolni, vagy sem és függetlenül attól, milyen anyagi helyzetben vagyunk.
Vajon miért nem tudsz egy fillért sem félretenni?

Először is tisztázzuk, hogy Neked, vagy a szomszédodnak, a főnöködnek, vagy éppen nekem, más és más az anyagi helyzetünk. Mások az igényeink, mások a szokásaink, más életszínvonalon élünk.
Ezért aztán nagyon fontos, hogy amikor átgondolod az anyagi helyzeted és azon agyalsz, hogyan tudnál spórolni, ne másokhoz hasonlítsd magad! 

Ha a főnököd fizetése havi egy millió forint és naponta étteremben ebédel, semmi értelme azon gyötörni magad, hogy a százharmincezres fizetésedből hogyan tudnád ugyanezt megtenni. Persze megteheted, csak akkor nem marad semmi másra.
Az emberek nagy része elköveti azt a hibát, hogy olyan színvonalon él, vagy próbál élni, amit valójában nem engedhet meg magának.

Talán most bosszankodsz, hogy egyszer élsz és igenis jogod van jól élni. Bizony jogod van! De halkan megsúgom, ha mindig, minden hülyeségre elköltöd a pénzed, a fontos dolgokra pedig sohasem marad, na az minden, csak nem éppen jó élet!

        HIBÁK, AMELYEKET ELKÖVETSZ

1. Befolyásolhatóság

Meglepődnél ha azt mondanám befolyásolható vagy? Gondolj csak bele, minden vásárlásra ösztönöz! Az újságok, a szórólapok, a hírdetések, a reklámok, az üzletekben az akciók... A kollégád, a haverod, a barátnőd, mind azt mesélik mit vettek, mennyiért és hol. Hát csoda, hogy Te sem akarsz kimaradni a jóból?! Ebből aztán automatikusan adódik a következő hiba. Te is azt akarod, amit mindeni más!

2. Utánzás

Tudod, amikor csak azért vásárolsz, mert az a divat, az a menő, mert másoknak is olyan van. Mondok egy egyszerű példát.
Minden kirakatban piros színű ruhákat látsz, az utcán minden második ember piros polót, piros pulcsit, piros cipőt visel. Mit teszel? Naná, hogy Te is vásárolsz valami piros göncöt. A baj csak az, hogy talán nem is tetszik annyira, sőt, valójában most nem is volt szükséged új pulcsira, vagy cipőre. Persze megvetted, mert nehogy már azt mondják, milyen régimódi vagy! Ha másnak van, neked is kell! Megérte megint haszontalan dologra költeni a pénzt? Döntsd el Te magad!

3. A mának élsz

Sokan egyszerűen képtelenek hosszú távon gondolkodni. Talán eszedbe sem jut, mi lesz holnap, vagy holnapután?! Mi lesz egy év múlva?! Csupán legyintesz, valahogy majd lesz, vagy majd kérsz kölcsön a barátnődtől, a haverodtól. A legnagyobb hiba, amikor azért költekezünk, mert éppen van nálunk pénz, mert megtehetjük. Mire gondolok?

Tegyük fel, elfogyott a kenyér. Elfutsz a közeli üzletbe és mondjuk van nálad ötezer forint. Valóban csak egy kenyeret veszel? Biztos veled is előfordult már, hogy csak kenyeret akartál venni, mégis, még tíz másik termék landolt a kosárban! Furcsa és talán elsőre viccesen hangzik, de az emberek nagy része képtelen úgy kijönni egy üzletből, hogy csupán azt az egy dolgot vásárolja meg, amiért valójában elindult!!!MIÉRT?

A válasz egyszerű! Mert nem érdekel mi lesz holnap, mert a mának élsz!

MINEK SPÓROLJ, HA ÚGYIS KEVÉS PÉNZED VAN?

Ez meg aztán végképp nem így működik! Egy percig se hidd, hogy aki jobb anyagi helyzetben van, az csupán annak köszönheti, hogy magasabb a jövedelme! Ellenkezőleg! Gondolj csak bele! 
Ha a havi jövedelmed 200 ezer forint, amit sehogy sem tudsz beosztani, amiből egy fillért sem tudsz félretenni, akkor havi 1 millióból sem fogsz tudni spórolni!!!
Tudom, nem jó ezt hallani és még nehezebb beismerni, hogy valóban így van, de tetszik vagy sem, ez az igazság!

Ha megtanulod beosztani a kevesebbet, akkor előbb, vagy utóbb, de több lesz. Ha meg havi 1 milliót keresel, de azt minden hónapban el is költöd, akkor soha, de soha nem lesz több!

Ha még mindig azon agyalsz, hogyan tudnál spórolni, akkor elárulok két titkot. Fontossági sorrend és önfegyelem!!!

                    FONTOSSÁGI SORREND

Ez az, ami sok ember életéből hiányzik! Érzelmi alapon döntenek, impulzus vásárlások rabjai. Ismerős a helyzet?
Miért nem állítasz fel fontossági sorrendet? Tisztában kell lenned azzal, mit engedhetsz meg magadnak és mit nem! Megint egy egyszerű példa, amikor látsz egy szép cipőt. Tudod, hogy ha megveszed, nem lesz pénzed kajára. Mégis megveszed, mert kajára meg majd kérsz kölcsön. Vagy lesz valahogy! Legalábbis sokan ezzel nyugtatják magukat. 

Hát tudod mit? Én meg nem veszem meg, mert van egy fontossági sorrend az életemben. Ha éhes vagyok, nem tudom megenni a szép új cipőmet!!!
Szóval gondold át, de legjobb, ha fel is írod, mire, mennyit kell költened egy hónapban, fontossági sorrendben!

Van, ami alól nem tudsz kibújni, például: lakbér, rezsi.... Ezek álljanak a lista elején! Aztán ugye enni is kell! Tisztálkodni, vagy tisztítószereket venni! Csak ezután, ha marad pénzed, a lista végén szerepelhet az új cipő!!!
Gondolkodj, honnan tudnál elcsípni egy kicsit?!

Kávézni otthon is lehet. Szendvicset is készíthetsz magadnak otthon. Lemondhatsz néha egy sörözésről a haverokkal, vagy nem kell folyton fodrászhoz, vagy körmöshöz futni! Megint csak TIÉD A DÖNTÉS!

De hogyan működhet ez hosszabb távon? Kitartással, türelemmel, vagyis önfegyelemmel!

                           ÖNFEGYELEM

Ilyenkor szoktunk kifogásokat gyártani. Áh' úgysem tudok spórolni, mert ennyi pénzből nem lehet, meg ezt is kell vennem, meg azt is stb. Ha viszont van önfegyelmed, akkor meg fogsz lepődni, milyen hatékonyan tudsz spórolni! 

Önfegyelmet gyakorolni nem könnyű, legalábbis az elején. Néha rengeteg lemondással jár, ezt tapasztalatból tudom. Ahhoz viszont, hogy valamink legyen, valami másról le kell mondanunk! Azért ne ne ess kétségbe, a legtöbb esetben elég néhány apróságról lemondani. Olyan dolgokról, amikre talán rendszeresen költöttél, de valójában sohasem volt olyan fontos. Nem is volt rá szükséged.

Gyakorold az önfegyelmet és legyen egy fontossági sorrend az életedben! Jegyezd fel, mennyit tudtál így egy hónapban spórolni! Ha csupán pár ezer forintot, akkor is legyél magadra büszke, hiszen megcsináltad! 

Rövid időn belül azon kapod magad, hogy a spórolt pénzedből még arra a csini cipőre is jut, úgy, hogy nem kellett azon aggódnod, miből veszel holnap kenyeret!
Szóval hajrá!

Ha van olyan ismerősöd, aki nem éppen a spórolás nagy bajnoka, talán ebben a bejegyzésben talál némi inspirációt, ha megosztod!
Írd meg, Te hogyan spórolsz, vagy milyen ötleteid vannak ezzel kapcsolatban!





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

Miért érdemes Vaskeresztest felvenni a bakancslistánkra? - mutatjuk.

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?