HOL SZEDHETSZ LEVENDULÁT 2020-BAN?


TÖBB, MINT GYÓGYNÖVÉNY! SOKKAL INKÁBB HASZNOS TÁRS A MINDENNAPOKBAN! DE VAJON MIRE HASZNÁLHATJUK ÉS HOGYAN? EGYÁLTALÁN HOL TALÁLUNK HAZÁNKBAN LEVENDULAMEZŐT? HOL SZEDHETÜNK 2020-BAN LEVENDULÁT?

Bár a levendula őshazája Európa, tudtad, hogy Afrikában, vagy éppen a Kanári-szigeteken is megtalálható? Sőt Indiában füstölőt is készítenek belőle. 

A levenduláról már első hallásra is annyi minden eszünkbe jut, hogy szinte nem is tudjuk, hol kezdjük a felsorolást. Így hát nekem az volt az első és talán összefoglaló gondolatom, hogy ISTEN AJÁNDÉKA!!

A levendula első csodája a látványának köszönhető! Tudod, amikor látsz egy levendulamezőt, vagy akár csak egy csokorral belőle, nincs az az ember, akiből ne váltana ki pozitív, örömteli, megnyugtató érzéseket! Így aztán elneveztem a BOLDOGSÁG NAGYKÖVETÉNEK!

Persze a szépség a levendula esetében sem minden, hiszen az egyik legismertebb gyógynövényünk! Mégsem mondanám, hogy csupán egy gyógynövényről beszélünk.
Nézzünk néhány tippet, ötletet mire és hogyan használhatjuk!

LEVENDULA TEA

Hatásos például fejfájás ellen. Izomlazító hatása is ismert. Görcsoldó, stresszoldó. Alacsony vérnyomás esetén is alkalmazható. Erősíti a szívet, védi az immunrendszert.

LEVENDULA OLAJ

Kitűnő hangulatjavító! Ellazít, nem csupán teaként fogyasztva, hanem akkor is, amikor belélegezzük az illatát. Éppen ezért elősegíti a nyugodt alvást. A levendulából készült olaj alkalmazható gombás fertőzések esetén is. Elősegíti a sebgyógyulást. Hasznos lehet bakteriális fertőzések esetén.

LEVENDULA SZAPPAN

A szappanok újra, egyre nagyobb teret hódítanak, főleg a kézműves szappanok. Így tehát a fürdőszobánkból sem hiányozhat. Tudtad, hogy a levendula szappant az érzékeny bőrüek is használhatják? Nem szárítja a bőrt. Gyulladt, problémás bőr esetén is alkalmazható. Egy kellemes, levendulás fürdő pedig ellazít, megnyugtat.

LEVENDULA FÜSTÖLŐ

Hatására kitisztulnak a gondolatok.Oldja a stresszt, kiválóan ellazít. Ahogy a levendula látványa, úgy a füstölő illata is pozitív gondolatokkal, energiával tölt fel. Migrénes fejfájás esetén segítséget nyújthat a levendula füstölő.

LEVENDULA PÁRNA

Személy szerint imádom a különböző méretben kapható tasakokat, zsákokat, párnákat, tele levendulával! Tehetsz a ruhás szekrénybe, távol tartja a molyokat és csodás illattal öleli át a ruhákat. Használhatod dekorációként, de a párnád alá is érdemes elhelyezni. Biztosítja a nyugodt alvást.

SZÁRÍTOTT LEVENDULA CSOKORBA

A vázában is szépen mutat, de ha nem szeretnéd néhány nap után kidobni, inkább lógasd fel egy csokorba. Egyrészt tökéletes dekoráció, másrészt kellemes illatot áraszt. Ha nagyon kiszárad, csak permetezz rá egy kevés vízet és újra levendula illat árad a lakásban.

LEVENDULA SZÖRP

Különleges ízvilág, amely felfrissít, ugyanakkor ellazít, oldja a stresszt. Dobd ki az egészségtelen löttyöket és élvezd a levendula szörp jótékony hatásait.

Legyen a kertedben, vagy éppen a balkonon, mivel rovarcsípés esetén is nagy segítség lehet.

Egy percig se hidd, hogy ezzel véget is ér a levendula "pályafutása"! Csupán néhány ötletet adtam arra vonatkozóan, miért érdemes beiktatni a mindennapjainkba. Természetesen ízesíthetjük vele a süteményeket, vagy készíthetünk belőle lekvárt. Sőt, nem csupán olajat, de ecetet is készítenek belőle. Virága, levele és szára is felhasználható. Levendulából csodaszép ajándéktárgyakat, dekorációkat alkothatunk.

Na de nézzük, hol tudunk levendulát szedni, vagy gyönyörködni egy levendulamező által nyújtott látványban.

1. TIHANY
    Balaton-felvidéki Nemzeti Park

2. ZALAEGERSZEG
    Alsóerdő

3. KAPOSVÁR
    Vár-lak birtok

4. KŐRÖSHEGYI LEVENDULÁS
    A Balaton déli partján

5. SZENT-BALÁZS-HEGYI LEVENDULÁS
    Balaton-felvidék

6. DARUSZENTMIKLÓS 
    Smaragdfarm

7. MONOSZLÓ
    MagyarProvence Levendulabirtok

8. KEMENESSÖMJÉN
    Levendulafarm

9. PANNONHALMA
    Levendulás és gyógynövénykert

10. PILISBOROSJENŐ
      Kevély-hegyi levendulamező

Természetesen a lista nem teljes, hiszen abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Magyarország számos levendula mezővel büszkélkedhet. Csupán néhány ötlet, hogy hol szedhetsz levendulát 2020-ban is!

Írd meg, Te milyen levendulából készült terméket használsz! Várom az ötleteket, mit tudunk készíteni levendulából! 
Ha hasznosnak találtad ezeket az információkat, oszd meg ismerőseiddel is!
Kövess Facebookon is!









Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

Miért érdemes Vaskeresztest felvenni a bakancslistánkra? - mutatjuk.

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?