Vöröslencse krémleves - Teljes kiőrlésű, magos, csavart rúd
VÖRÖSLENCSE
KRÉMLEVES
Hozzávalók:
25 dkg vöröslencse
1 sárgarépa
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál sűrített paradicsom
2 - 3 evőkanál olaj
csipet kurkuma
ízlés szerint só, bors, köménymag, fűszer paprika, pirított zsemle - vagy kenyérkocka, petrezselyem, reszelt sajt
A karikára vágott sárgarépát, vöröshagymát, fokhagymát kevés olajon 1 - 2 percet pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, a sűrített paradicsomot és a megmosott vöröslencsét. 1 - 1,5 liter vízzel felöntjük, forrástól számítva kb 10 percig főzzük, majd összeturmixoljuk. Ha nagyon sűrű, ízlés szerint adhatunk hozzá még vízet, amivel újra felforraljuk.
Pirított zsemle - vagy kenyérkockával, reszelt sajttal, friss petrezselyemmel tálaljuk.
TELJESKIŐRLÉSŰ, MAGOS, CSAVART RÚD
Hozzávalók:
25 dkg teljeskiőrlésű liszt
25 dkg finomliszt
1 dl víz
2 dkg szárított élesztő
2 tojás
20 dkg margarin
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
ízlés szerint szezámmag, lenmag, tökmag, fenyőmag, aprított mandula
Az élesztőt cukorral vízben elkeverjük. Liszthez hozzáadjuk a sót, margarint, 1 tojást, a felfuttatott élesztőt és összedolgozzuk. 20 percig pihentetjük.
Kinyújtjuk a tésztát kb fél cm vastagra, megkenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal, kissé belenyomkodjuk a tésztába.
Megfordítjuk, másik oldalát is megkenjük tojással, majd lenmagot, tökmagot, fenyőmagot, mandulát szórunk rá, szintén belenyomkodjuk a tésztába.
1 - 1,5 cm széles és 10 - 15 cm hosszú csíkokra vágjuk, megcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Tetejét átkenjük a maradék tojással, majd előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük.
A vöröslencse krémlevest zsemle - vagy kenyérkocka helyett fogyaszthatjuk a csavart rúddal!
Nem csupán finom, de egészséges is!
Jó étvágyat!
Kövess facebookon is:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése