Fenyőmag - mielőtt továbblapoznál...

Mielőtt továbblapoznál, érdemes néhány szót ejteni arról, miért olyan értékes és drága a fenyőmag?! Miért előnyös a fogyasztása?


 

A fenyőmag nem egy újabb hóbort, nem "divateledel"!

Már az őskorban is fogyasztották!

Sokféle fenyő létezik, melynek magja fogyasztható, a legismertebb mégis az ázsiai, illetve az európai mamutfenyő magja. Nálunk inkább az európai kapható. Ez sajnos drágább, mint az ázsiai.

Miért és hogyan fogyasszuk?

A fenyőmag többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ennek köszönhetően fontos szerepet játszik a szív-és érrendszeri megbetegedések, valamint a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében.

Tartalmaz A, - B1, - B2, - és E vitamint.

Kitűnő antioxidáns, immunerősítő, salaktalanít.

Magas a fehérjetartalma. Található benne kalcium, kálium, cink, magnézium, mangán, szelén.

Gluténmentes.

Cukorbetegek is fogyaszthatják.

Bár nyersen és őrölve is fogyasztható, a legfinomabb mégis pirítva. Száraz serpenyőben, néhány percnyi pirítás után előtörnek a valódi aromák.

Magas a zsírtartalma, gyorsan avasodik, ezért érdemes minél hamarabb felhasználni, de addig is hűvös, száraz helyen, vagy hűtőben tárolni.

Az olasz és ázsiai konyhában nagyon népszerű. Tehetjük salátákba, krémlevesekbe, hús - és halételekbe, de akár desszertek, sütemények készítésénél is felhasználhatjuk.


Miért olyan drága?

A fenyőmag azért drága, mert nagyon körülményes a begyűjtése. A tobozokból kézzel kell kiszedni, kiverni a magokat. Ezután még egy plusz héjrétegtől is meg kell szabadítani. Mindez nagyon időigényes.


Mégis érdemes beiktatni étrendünkbe, hiszen az olajos magvak közül az egyik legértékesebb!


További bejegyzésekért kövess Facebookon is!

Saját Szemmel személyes blog



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?

Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

VALÓDI KINCS A KERTBEN! MUSKOTÁLYZSÁLYA