EZT MEG KELL KÓSTOLNOD!



A töltött szőlőlevél hallatán sokan furcsán néznek. Pedig óriási hiba lenne nem megkóstolni, hiszen eszméletlenül finom!


Talán 4 évvel ezelőtt ettem először  töltött szőlőlevelet, amikor egyik török ismerősömhöz voltam hivatalos ebédre. Emlékszem, házi joghurttal valami mennyei volt. Szóval tőle tanultam az elkészítését, amit most szeretnék megosztani veletek. 

HOZZÁVALÓK:

50 db szőlőlevél
50 dkg sertés-vagy marha darált hús
25 dkg rizs
1 tojás
1 kaliforniai paprika
2 paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 marék petrezselyem
1 teás kanál fűszerpaprika
ízlés szerint só, bors, késhegynyi kurkuma
tejföl tálaláshoz


A szőlőleveleket alaposan megmossuk, szárát levágjuk, szűrőn hagyjuk lecsepegni!


A zöldségeket szintén megmossuk és apróra vágjuk! 


A darálthúshoz hozzáadjuk a fűszereket, a tojást,a kockára vágott zöldségeket, valamint a rizst. Fontos, hogy a rizst nem kell előzőleg megfőzni, vagy maximum csak félig!

 
Minden szőlölevélbe körülbelül egy evőkanálnyi tölteléket teszünk, a mennyiség függ a levél méretétől, majd szorosan felcsavarjuk. Úgy, mint amikor töltött káposztát készítünk. Az edény aljára tehetünk 2-3 levelet, töltelék nélkül. Majd rétegezzük, végül a tetejére szintén 2-3 levél.

Adjunk hozzá annyi sós vízet, hogy nagyjából ellepje! Tetejére helyezzünk egy hőálló tányérat, hogy kicsit lenyomja a töltikéket! Fedő alatt, alacsony lángon 40-45 percig főzzük!


Ha elkészült, tejföllel, vagy házi joghurttal tálaljuk!
Jó étvágyat hozzá!

Megtalálsz facebookon is!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

Miért érdemes Vaskeresztest felvenni a bakancslistánkra? - mutatjuk.

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?