JÚNIUS HÓNAP SZTÁRJAI



Júniusban olyan a természet, mint a frissen feltöltött patika. Rengeteg gyógynövény ilyenkor borul virágba. Így aztán kedvünkre válogathatunk, gyűjtögethetünk! De lássuk június hónap sztárjait!

A friss levegő, a jó idő kicsábít bennünket a természetbe. Ha már úgyis kirándulunk, sétálgatunk, érdemes nyitva tartani a szemünket! Réteken, mezőkön, vagy akár erdő széleken, gyakran találkozhatunk június sztárjaival!

5 GYÓGYNÖVÉNY, AMELYEKET ÉRDEMES JÚNIUSBAN SZEDNI!

1. Bodza - virága
2. Hársfa - virága
3. Kamilla -virága
4. Szeder - levele
5. Gyermekláncfű - levele



BODZAVIRÁG

A bodzavirágnak talán az izzasztó hatása a legismertebb. Lázcsillapításra is használják. Kiváló vértisztító, hashajtó és vízhajtó. Méregtelenítő kúra alkalmával is előnyös. Torokgyulladás, köhögés estén fogyasszunk bodzavirágból készült teát! Köptető. Gyulladáscsökkentő, immunesrősítő, szíverősítő. Található benne A, B és C-vitamin. Szoptatós kismamáknak is ajánlott, mivel növeli a tejelválasztást. A népi gyógyászatban gyomorfájdalom esetén is ajánlják. A bodzavirág alkoholos kivonata külsőleg alkalmazva kitűnő fertőtlenítő.



HÁRSFAVIRÁG

A hársfavirág antibakteriális hatását a benne lévő flavonoidoknak köszönheti. Jelentős az illóolaj tartalma. Köptető, csillapítja a köhögést, ezért meghűlés esetén fogyasszunk hársfavirágból készült teát! Izzasztó, görcsoldó, stresszoldó és nyugtató. Fejfájas esetén is alkalmazható.
Kamillával együtt bizonyos gyomorproblémák esetén nagyon hatásos.
Külsőleg, borogatás formájában használva, búcsút inthetünk a karikás szemeknek!



KAMILLA

A kamilla talán a legnagyobb sztár a gyógynövények között! Főleg gyulladáscsökkentő hatásáról ismerjük. A flavonoidoknak köszönhetően ellazítja az izmokat, így görcsoldóként is hatásos.  Nyugtató , oldja a szorongást. Megfázás esetén fogyasszunk kamilla teát. Gyomorfekély és puffadás esetén is jótékony hatású. Emésztésserkentő, csökkenti a bélrendszerben a fekélyek kialakulásának esélyét. Torokgyulladás, szájbetegségek  esetén öblögessünk! Légzőszervi betegség esetén pedig inhaláljunk! Külsőleg alkalmazható aknéra, pattanásokra, körömápolásra. Fürdővízbe, vagy hajápoláshoz.



SZEDER LEVÉL

A szeder levelét egészen szeptemberig gyűjthetjük. Található benne például illóolaj, flavonoid, tannin, C-vitamin és szerves savak. Vízelethajtó, salaktalanító és izzasztó hatású. Méregtelenít, gyulladáscsökkentő.
Segít a vércukor szinten tartásában, vérnyomáscsökkentő. Különböző ízületi-és légúti betegségek esetén is ajánlott. Gyógyítja a vérszegénységet, tehát fogyasszuk vashiány esetén is! Ínygyulladás, mandulagyulladás esetén gargalizáljunk! Sebgyógyító. Forrázat készítésénél lehetőleg kerüljük a fémszűrő használatát!



GYERMEKLÁNCFŰ LEVELE

Természetesen a gyermekláncfű virága is rengeteg jótékony hatással rendelkezik, de mi most a levelét szeretnénk fogyasztani! Vízelethajtó, vértisztító, serkenti az emésztést. Vese-és hólyagbántalmakra, epe-és májpanaszok kezelésére is használják. Csontritkulás megelőzésére is kiváló, mivel ásványi anyagokban, rostokban és vitaminokban gazdag. Jelentős a levelek C-vitamin tartalma, ezért fogyasszuk nyersen! Méregtelenítő kúrák alkalmával is ajánlott. Magas az antioxidáns tartalma. A, B, C, D-vitamint, cinket, mangánt, vasat, magnéziumot is tartalmaz.  Serkenti a hasnyálmirigy működését, ezért cukorbetegeknek is ajánlott. Segít a puffadás, illetve húgyúti gyulladások megelőzésében.
Levelét mindig szár nélkül fogyasszuk!


Írd meg bátran, Te milyen gyógynövényeket gyűjtesz júniusban! Nálad melyik a sztár?

Ha tetszett megoszthatod!

Megtalálsz facebookon is:

Szerző: Szellő Mónika
Fotók: Pixabay

További bejegyzések:
https://sajat-szemmel.blogspot.com











Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

Miért érdemes Vaskeresztest felvenni a bakancslistánkra? - mutatjuk.

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?