ISMERED A FÖLD KÉK ZÓNÁIT? MI A TITKA AZ OTT ÉLŐ EMBEREKNEK?




MI AZ A KÉK ZÓNA? EGYÁLTALÁN HOL TALÁLHATÓ? VAJON MI A TITKA AZ OTT ÉLŐ EMBEREKNEK? VAN MIT TANULNUNK TŐLÜK!


MIT JELENT A KÉK ZÓNA ?

Először is fontos tisztázni, hogy a KÉK ZÓNA nem egy város, vagy egy ország, hanem a földnek azon részei, ahol az emberek sokkal tovább élnek, mint máshol. Ezeken a területeken gyakori, hogy az emberek 100 éves korukig, vagy még tovább élnek!

HOL TALÁLHATÓAK A KÉK ZÓNÁK?

A földön 5 KÉK ZÓNA található! Amelyeknek első látásra és hallásra semmi közük egymáshoz, hiszen a föld különböző részein, egymástól távol taĺálhatóak!

1. Szardínia szigete  / Olszország /

2. Okinawa / Japán /

3. Loma Linda / Kalifornia, USA /

4. Nicoya-félsziget / Costa Rica /

5. Ikaria / Görögország /





SZARDÍNIA

Először látogassunk el egy csodaszép szigetre, Szardíniára! Bár kétség nem fér hozzá, gyönyörű tengerpartjai vannak, mi most mégis a sziget belseje felé vesszük az irányt, a hegyekbe. Oda, ahol még ma is sokan pásztorkodásból élnek. Sőt! Nem csupán pásztorkodnak, hanem mindent megtermelnek, amire szükségük van. Zöldséget, gyümölcsöt, na és a messze földön híres kecskesajtokat! Persze vörösborért sem kell messze menni, hiszen a jó minőségű szardíniai borok nagyon híresek. A szigeten élő 80-90 évesek is aktívan dolgoznak a földeken és legalább olyan aktív szociális életet élnek. A tanyákon a szomszédok gyakran meglátogatják egymást és a családtagok sem hanyagolják el az idős embereket!




OKINAWA

Következő utunk Japánba vezet, pontosabban egy kis szigetre, Japán déli részén. Ezen a szigeten főleg a nők élnek meg nagyon magas kort. Ma is tisztelik és nagy figyelmet szentelnek a Japán kultúrának. Csodaszép helyen élnek, pálmafákkal szegélyezett, homokos tengerparton. Okinawaban főleg halat, szóját, édesburgonyát, tofut, barnarizst és persze sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak. A hagyományos értelemben vett desszert csak ritkán kerül az asztalra, esetükben a desszert is inkább gyümölcsökből készül.Rendszeresen végeznek tai chi gyakorlatokat. Aminek az alapja a tudatos és mély légzés. Sokat gyalogolnak és nem türelmetlenkednek.




LOMA LINDA

Megérkeztünk Kaliforniába, Loma Lindaba, ahol az emberek egy része, vagy inkább nagy része nagyon vallásos. Ez a vallás pedig megköveteli azt is, hogy figyeljenek a táplálkozásra, az egészséges életmódra. Főleg növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, sok a vegetáriánus. Aktív, pörgős életet élnek, ugyanakkor kellő figyelmet szentelnek a pihenésre is. Náluk például a szombati napok a családról és a pihenésről szólnak. Ilyenkor idejük nagy részét a természetben töltik és összejönnek a barátokkal. Szívesen segítik egymást, törődnek másokkal is.




NICOYA-FÉLSZIGET

Ugorjunk át Costa Ricara, a Nikoya-félszigetre! Itt főleg a férfiak élnek meg nagyon magas kort. Gyakori, hogy 100 évig, vagy tovább élnek. Sőt! Idős korukban is aktívan dolgoznak, tevékenykednek. A félszigeten rengeteg vitamindús gyümölcs terem,  amiből naponta fogyasztanak is. Saját elmondásuk szerint, bőségesen reggeliznek, hogy legyen elegendő energiájuk. Az idősek korán kelnek és napnyugtakor nyugovóra is térnek.  Nem igazán tudják, mi fán terem a panaszkodás, valójában elégedettek az életükkel úgy, ahogy van.




IKARIA

Végül pedig Görögország egyik apró és eldugott szigetén landolunk. Ezen a kis szigeten a mediterrán étrend a meghatározó. Gyakran fogyasztanak friss gyümölcsöket, zöldségeket, gyógyteákat, teljes kiőrlésű gabonákat. Az ételek elkészítéséhez pedig olívaolajat használnak. Nem vetik meg a minőségi vörösborokat sem. Ikaria szigetén nagy jelentőséget tulajdonítanak a délutáni pihenésnek. Aktív életet élnek, a szieszta sok esetben csupán fél óra, mégis ezáltal csökken a szívbetegségek kialakulásának esélye. Sok időt töltenek a szabadban és gyakran éjszakába nyúlóan beszélgetnek. 


MI A TITKUK?

Tehát így élnek az emberek a kék zónákban, a világ különböző pontjain. S talán most már mi magunk is rájöttünk, mi a titkuk. 

A KÉK ZÓNA minden területe félszigeten, vagy szigeten található. Csodaszép környezetben, a természet közelségében élnek. 

Egészségesen táplálkoznak. A napi betevő falatért nem a bevásárlóközpontokba rohannak, hanem saját maguk termelik meg. Kevés húst fogyasztanak, a gyümölcsök, zöldségek viszont napi szinten szerepelnek az étrendjükben. Étkezések után, gyakran kortyolnak jó minőségű vörösbort.

Odafigyelnek egymásra, nem hagyagolják el az időseket sem. 80-90 évesen is aktív szociális életet élnek. Nem zárkóznak el, sokat beszélgetnek.

Nem csupán szociálisan, de fizikailag is aktív életet folytatnak. Sokat mozognak, dolgoznak a földeken. Állatokat tartanak, földet művelnek, vagy éppen zöldséget, gyümölcsöt termesztenek.

Nem türelmetlenkednek, nem rohannak. Nem siránkoznak, nem panaszkodnak, elfogadják az életet a maga valójában.

Szóval, van mit tanulnunk a KÉK ZÓNÁBAN élő emberektől!!!


Ha tetszett megoszthatod!

Kövess facebookon is:












Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

Miért érdemes Vaskeresztest felvenni a bakancslistánkra? - mutatjuk.

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?