GYEREKEK, MUNKA, HÁZTARTÁS - Káosz az életed?



"Csak egyszer, egy nyomorult reggelen bújhatnék egy csiga bőrébe és vehetném fel a tempóját! De bevallom, arra sem volt időm, hogy elképzeljem ezt a szituációt, mert megint késésben voltunk!"

Tipikus reggel, amikor a gyerekek ruhái, táskái, cipői bújócskát játszanak. Amikor rohannunk kellene oviba, suliba, de az én drágám nem hajlandó felöltözni, mert még teázik a ( képzeletbeli) barátaival. Aztán amikor közlöm, hogy el fogunk késni, még ő van megsértődve..."


Persze ez még csupán a reggeli "rutin őrület". Bizonyára neked is ismerős helyzet, ha gyereket/gyerekeket nevelsz, munkába rohansz és háztartást vezetsz. Miért van az, hogy káosz az életed?

A válasz egyszerű! Nem vagy következetes, nem szervezed meg hatékonyan a napjaidat. Nézzünk néhány ötletet, tippet, amivel megkönnyítheted mindennapjaidat!

Káosz ellen jegyzetelj!

Esténként ülj le néhány percre és írd össze, mi mindent kell csinálnod másnap. Ha tudod, hogy melyik feladatra mennyi időt kell szánnod,  akkor ahhoz tartod magad, vagy annak fügvényében szervezed a napjaidat. Ha például reggelente késésben vagy, kelj fel 5 perccel korábban! Sőt! A gyerekek is fel tudnak kelni!   

A ruhák a széken alszanak

Nincs annál dühítőbb, mint amikor reggel állsz a szekrény előtt és fogalmad sincs, mit vegyél fel. Vagy éppen egyik ruha sem tetszik a gyerekednek. Az idő rohan, te pedig egyre idegesebb vagy. Sokkal egyszerűbb, ha este mindenkinek  előkészíted a ruháit. Este talán már fáradt vagy, de legalább nem kell rohannod. Tedd a ruhákat egy székre és reggel nincs káosz!

Következetesség

Némi szigor és rendszer nem árt, sőt! Sok szülő problémája, hogy nem tud következetes lenni! Mindent százszor mond el, könyörög, vagy éppen kiabál a gyerekkel, aztán persze csodálkozik, hogy káosz az élete. Ha egyszer valamit kérsz a gyerektől, az legyen is úgy! Semmi értelme ötször elmondani, hogy gyere már, miközben te is azt várod, hogy például a plüss maci megigya a teát!  Ne engedd, hogy a gyerek irányítson! 

Munka után

Miután a reggeli rutint sikerült kialakítani, dolgozzunk kicsit a délutáni, esti káoszon is. Fáradtan esel haza munkából, a család meg éhes. A mindennapi főzés egyrészt sok stresszt okoz, másrészt időigényes. Természetesen mindenki szereti a friss ételt, de igyekezz olyat főzni, ami gyorsan elkészül. Amit nagyon szeret a család és szívesen megeszitek másnap is. Így nem kell naponta azon agyalnod, mi legyen az ebéd, vagy a vacsora. Még időd is marad egyéb feladatokra.

Miért kell tíz percenként a játékokat pakolgatni idegbetegen, morogva, hogy rendetlenség van? Mert ha valaki betoppan, mit mond, mekkora káosz van?!  Jah', hát gyerekeid vannak, nem? Ahol gyerek van, ott természetesen játék is van. Szóval ne generálj magadnak felesleges problémákat! Bőven elég  ha este, alvás előtt, együtt elpakoltok a gyerekkel!

Hova tűnt a káosz?

Szerintem az ilyen, vagy ehhez hasonló apró változtatások, tervezések, szervezések adnak rendszert a mindennapoknak.  Mindenre jut idő, nem készülsz ki már reggel. A gyerekek is nagyon ügyesen alkalmazkodnak, így nem kell folyton rohannod, idegeskedned! 

Írd meg bátran, neked milyen rutinok segítenek a napi káosz elkerülésében!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

Miért érdemes Vaskeresztest felvenni a bakancslistánkra? - mutatjuk.

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?