Mik azok a flavonoidok? - Amit érdemes tudni - Hétköznapi nyelven



Amikor zöldségekről, gyümölcsökről, egészséges táplálkozásról olvasunk, gyakran találkozhatunk a flavonoid kifejezéssel, amiről sokan, semmit sem tudunk.

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk az egészséges táplálkozásra. Rengeteg cikk születik arról, mit, milyen mennyiségben és gyakorisággal fogyasszunk. Főleg gyümölcsök,zöldségek esetében találkozunk a flavonoid kifejezéssel. Sok esetben fogalmunk sincs mit jelent, csak tudjuk, hogy az valami jó "dolog".

Ezzel én is így voltam. De ha már elolvasom a cikket és érteni is akarom, hogy valójában miért is jó az a bizonyos flavonoid, akkor mese nincs, utána kell nézni. Éppen ezért, összegyűjtöttem néhány hasznos információt.

FLAVONOIDOK

Szent-Györgyi Albert volt az, aki felfedezte a flavonoidokat, 1936-ban. P - vitaminnak nevezte el ezeket a vegyületeket, bár ezt az elnevezést ma már nem használjuk.  Az alapváz egy bonyolult felépítésű molekula, amihez különböző vegyületek kapcsolódnak. Így aztán a flavonoidok sokfélék lehetnek. Fontos szerepük van a növényvilágban.

A flavonoidok hatása az emberi szervezetre szintén sokféle. Leginkább antioxidáns, immunerősítő, rákellenes, valamint gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek.

EGÉSZSÉGÜNKRE GYAKOROLT HATÁSUK

Azokban a növényi eredetű táplálékokban, amelyek tartalmaznak flavonoidokat, a legtöbb esetben megtalálható a C -, illetve E - vitamin, béta-karotin. Kálium, folsav, szelén, rostok, cink, réz,  sok esetben illóolajok. Természetesen ez a lista nem véges. Igyekszem a lényeget, egyszerűen, hétköznapi nyelven tolmácsolni.

A flavonoidok tehát nagyon fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. Sőt! A különböző betegségek kialakulásának megelőzésében.

Igyekezzünk minél több olyan növényi eredetű táplálékot fogyasztani, amiben nem csupán vitaminok, de flavonoidok is megtalálhatóak. 
A teljesség igénye nélkül nézzük, mit kell fogyasztanunk, hogy flavonoidok is megfelelő mennyiségben kerüljenek a szervezetünkbe!

FLAVONOIDFORRÁS

Bimbós kel, káposzta, kelkáposzta, mustár, torma, retek, karalábé.
Vöröshagyma, metélőhagyma, póréhagyma, fokhagyma. 
Padlizsán, paprika, paradicsom.
Sárgarépa, petrezselyem, zeller, cékla.
Uborka, cukkini, görögdinnye, sárgadinnye. 
A különböző saláták, spenót, sóska.
Körte, alma, naspolya, birs.
Cseresznye, meggy, málna, szamóca, földieper, szilva, ringló, őszibarack, kajszibarack, mandula.
Ribiszke, szőlő, kivi, áfonya, szeder,
citrusfélék.

Számos gyógynövény, fűszer, még az olívaolaj, vagy a tea is tartalmaz flavonoidokat.

Bár stabil vegyületek, feldolgozás, hőkezelés során veszítenek értékükből, ezért fontos, hogy zöldségeket, gyümölcsöket főleg nyersen fogyasszuk!









Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

Miért érdemes Vaskeresztest felvenni a bakancslistánkra? - mutatjuk.

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?