GÖRÖGDINNYÉT MINDENKINEK!


MEGLEPŐEN SOKOLDALÚ KEDVENCÜNK!
KINEK ÉS MIÉRT ÉRDEMES GÖRÖGDINNYÉT FOGYASZTANI?
MILYEN JÓTÉKONY HATÁSAI VANNAK? GÖRÖGDINNYÉT MINDENKINEK?

A görögdinnyét szinte mindenki gyümölcsként emlegeti, pedig valójában a tökfélék családjába tartozik. Ilyenkor szoktunk legyinteni, mondván: - Nekem aztán teljesen mindegy, hogy zöldség, vagy gyümölcs, csak sok legyen belőle, ugyanis imádom!

Nincs róla pontos forrás hol termesztették először, de például Egyiptomban már 5000 évvel ezelőtt is tartottak dinnyeszüretet! Európába a 13. században hozták be a mórok.

Na de elég a történelem órából, nézzük inkább miért kellene MINDENKINEK GÖRÖGDINNYÉT fogyasztani?!

A görögdinnyét érdemes étkezés előtt fogyasztani! Könnyebben felszívódnak az értékes rostok, savak, ezáltal megkönnyíti az emésztést. Átpucolja az  bélrendszert.

Bizonyára vízelethajtó hatását mindenki ismeri. Tisztítja a vesét, kiváló salaktalanító! Húgysavkő esetén ne hiányozzon étrendünkből! Egy-egy tisztító kúra alkalmával fogyasszunk minél több görögdinnyét, hiszen száműzi a mérgeket szervezetünkből!

GÖRÖGDINNYÉT MINDENKINEK, hiszen alacsony a kalóriatartalma! Nem tartalmaz sem zsírt, sem koleszterint. Rendszeres fogyasztása normalizálja a vérnyomást. Ezáltal a magas vérnyomás kialakulásának esélyét is csökkenti. Segít az érszűkület kialakulásának megelőzésében.

Található benne B6, illetve C vitamin, valamint szelén.  A görögdinnyében található folsav fontos szerepet játszik a haj szépségének megőrzésében. Magas víztartalmának köszönhetően kitűnő hidratáló. Akik kevés folyadékot fogyasztanak, a görögdinnyéről semmiképpen se mondjanak le!

Található benne likopin, ami sejtvédő hatásáról ismert. A benne lévő béta-karotin a szervezetben A vitaminná alakul, ami segít megőrizni szemeink egészségét.

Fogyasszuk lehűtve, de mindenképp frissen! A felvágott dinnye egyébként is csak 1-2 napig tárolható! 

Amennyiben magjának jótékony hatását is szeretnénk élvezni, érdemes jó alaposan összerágni! Hiszen szervezetünk csak így tudja hasznosítani! Gondoltad volna, hogy a dinnyemag szinte az összes létező esszenciális aminosavat tartalmazza? A GÖRÖGDINNYE magjában kalcium, magnézium, cink, foszfor, riboflavin, vas, B vitamin is található. Védik az érrendszert. Cukorbaj, vesebaj esetén is javasolt a mag fogyasztása!

Ha idegenkedsz attól, hogy nyersen rágcsáld  a magokat akár meg is piríthatod, vagy készíthetsz belőle teát! 
Körülbelül 5 evőkanál magot forralj fel 1 liter vízzel és 45 percig éppen csak gyöngyözve forrjon! Azután leszűröd és kortyolhatod is! 

Tehát fogyasszunk minél több görögdinnyét, sőt a magját is! Élvezzük jótékony hatását!  Frissítsük fel szervezetünket a meleg nyári napokon egy-egy szelet elfogyasztásával!

Ha tetszett megoszthatod!

Megtalálsz facebookon is!


Fotó: Pixabay












Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szigetköz - Földi paradicsom az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében

Miért érdemes Vaskeresztest felvenni a bakancslistánkra? - mutatjuk.

A PIACOZÁS VALÓBAN BOLDOGÍT? MIÉRT KELLENE GYAKRABBAN PIACRA JÁRNUNK?